Logo hartvanzuidplas.nl
<p>De Pennesteeg en zijn 'bewoners' zijn te zien in De Grote Tuinverbouwing op 17 april op SBS6.</p>

De Pennesteeg en zijn 'bewoners' zijn te zien in De Grote Tuinverbouwing op 17 april op SBS6.

(Foto: Judith Rikken)

Burenliefde in de Dorpsstraat: oppepper voor de ‘Pennesteeg’

  •   keer gelezen   Human Interest

Zevenhuizen - Als de Zevenhuizense Karin Moret in de zomer op haar fiets het steegje tussen de Dorpsstraat en de Eendrachtsdijk in draait, is het alsof ze Klein Italië binnenrijdt. Dat is te danken aan buurman Eduardo Marfella die in de doorgang tussen zijn restaurant en haar tattooshop elk jaar weer de bloemetjes buiten zet. Nu verraste zij hém en schakelde het programma De Grote Tuinverbouwing in.

“Ik heb mijn lieve buurtjes opgegeven, omdat het zo’n rottijd voor ze is”, zegt Moret. “Ikzelf heb inderdaad ook ruim vijf maanden niet kunnen werken, maar voor hen ligt alles al veel langer stil. De horeca lijdt harder onder de coronamaatregelen dan ik.”

Een week na haar mailtje aan SBS6, en na het sturen van foto’s en tekeningen met afmetingen van de steeg, stonden op 30 maart tuinman Ivo Putman en zijn hulptroepen met een vrachtwagen vol planten en potten op de stoep. 

Halverwege de middag waren de steeg én het nieuwe programma-item ‘Van grauw naar groen’ gevuld. Grauw was het overigens al niet in wat vroeger - lang voordat er penne werd geserveerd - de Pennesteeg werd genoemd; door de kleurrijke plantenpotten van Marfella - die tussen de nieuwe lichtgrijze zijn blijven staan - had Moret elke zomer al het gevoel dat ze op een vakantieplekje aan het werk was. “Helemaal als uit de keuken van het restaurant aan het eind van de middag de geuren opstegen en ik door mijn openstaande deur de mensen op het terras kon horen. Ik kan niet wachten tot het weer zover is.” 

Met een beetje geluk keert binnenkort inderdaad de levendigheid terug in de Pennesteeg, waar op de plek van het restaurant tot zo’n negentig jaar geleden drie kleine woningen stonden. 

‘Afgepend’ 
Wat de benaming van de steeg betreft: daar zijn volgens Pim van der Zalm van de Stichting Oud Zevenhuizen-Moerkapelle twee mogelijke verklaringen voor. “De meest waarschijnlijke is dat door de hoeveelheid kinderen in de steeg in de volksmond gezegd werd dat daar heel wat ‘afgepend’ (de liefde bedreven) is.

De minder waarschijnlijke verklaring is dat de huurpenningen vanwege de armoede door de vrouwen in natura werden betaald. Dit volgens de overlevering, echt weten doen we het niet.” 

Meer berichten