Logo hartvanzuidplas.nl
<p>Geert-Jan Franssen, Joyce Hielema, Dani&euml;lle van Leeuwen en Bj&ouml;rn van den Bulk.</p>

Geert-Jan Franssen, Joyce Hielema, Daniëlle van Leeuwen en Björn van den Bulk.

(Foto: Judith Rikken)

Oranjeliefde in de Dorpsstraat: 500 keer feest uit een tasje

  •   keer gelezen   Human Interest

Zuidplas - In de Moerkapelse Dorpsstraat lijkt het door de wapperende oranje en rood-wit-blauwe vlaggetjes alsof het koningsfeest er elk moment kan losbarsten. Voor de tweede keer wordt Koningsdag dinsdag echter sober - lees: thuis - gevierd in de dorpen van Zuidplas. “Het is zoals het is”, zegt voorzitter Marc Boer van Oranjevereniging Moordrecht. Maar net als zijn collega’s in Moerkapelle, kon hij het toch niet helemáál laten.

Judith Rikken

Met een tompoezen-drivetrough, een fiets- en een autopuzzeltocht wordt de verjaardag van koning Willem-Alexander in Moordrecht door en met de 650 leden (gezinnen) van de Oranjevereniging gevierd. Alles op afstand uiteraard. “Maar we dachten: laten we de dingen doen die we wél mogen doen. En dat is gelukt”, zegt Boer. 

De rest van het dorp kan de beiaardier in de kerktoren vanaf 9.30 uur Oud-Hollandse liedjes horen spelen en een klein half uurtje later de klokken horen luiden. Om 10.00 uur staat de aubade vanuit voortuinen en balkons op het programma en om 16.30 uur is er het Nationaal Toostmoment.

Daartussen géén activiteiten, ook niet voor kinderen, hoewel dat van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen wel had gemogen. Moerkapels Oranje heeft er bewust niet voor gekozen. “Waar kinderen komen, komen ook ouders”, zegt Geert-Jan Franssen van de nog jonge stichting, waarvan het overgrote deel van het bestuur - op ‘oude rot’ Björn van den Bulk na - nog geen ‘fatsoenlijke’ Koningsdag heeft meegemaakt. 

Cancellen
Net als Franssen zagen vorig jaar ook de net aangetreden leden Daniëlle van Leeuwen en Joyce Hielema hun eerste Oranjefeest in het water vallen. Het cancellen van alle activiteiten was toen het enige dat hen restte.

Dit jaar is het anders. In een leegstaand winkelpand in de Dorpsstraat zijn de vier de afgelopen weken druk bezig geweest met het vullen van 500 oranje papieren tasjes, waarmee Moerkapellenaren dinsdag thuis de feestvreugde kunnen verhogen. “We hebben meer inschrijvingen gekregen dan dat er tasjes zijn. Via Facebook zelfs uit Den Haag en Almere. Deze week kunnen de tasjes worden opgehaald.” 

Op Koningsdag zelf rijden de vier door het dorp, op zoek naar de mooist versierde straat.

Meer berichten