Logo hartvanzuidplas.nl
<p>Han Weber feliciteert de gedecoreerden; koning en koningin kijken over zijn schouder mee.</p>

Han Weber feliciteert de gedecoreerden; koning en koningin kijken over zijn schouder mee.

(Foto: pr)

Tien inwoners van Zuidplas krijgen een lintje: ‘Mooie score’

  •   keer gelezen   Human Interest

Zuidplas – Tien inwoners van Zuidplas zijn de dag voor Koningsdag koninklijk onderscheiden. “Een mooie score”, vindt burgemeester Han Weber, die het blijde nieuws in persoonlijke videoboodschappen overbracht. Op Koningsdag brengt hij de versierselen persoonlijk langs.

Vorig jaar kregen tijdens de traditionele lintjesregen elf inwoners een koninklijke onderscheiding. De tien van dit jaar zijn allen door de koning benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Ze hebben zich jarenlang verdienstelijk gemaakt voor de maatschappij. 

“De lintjes zijn goed verdeeld over de dorpen en gingen zowel naar mannen als naar vrouwen”, reageerde Weber, die onder de indruk was van de staat van dienst van de gedecoreerden. “Ze zetten zich al tientallen jaren in voor organisatie, club of stichting. Lokaal, maar ook ver buiten de Nederlandse grenzen. Dat valt enorm te prijzen.”

Vanwege corona verraste Weber de gedecoreerden met een videoboodschap, in aanwezigheid van familie en vrienden. “Dat leverde prachtige, intieme momenten op. Een lintje krijg je niet zomaar, dat verdien je. Het is een blijk van waardering voor een jarenlange bijdrage aan de samenleving. De betekenis van zo’n lintje maakt bij mensen veel los.”

Het was het tweede jaar op rij dat de benoeming in aangepaste setting plaatsvond. Vóór corona werden alle lintjes op één locatie uitgereikt. In Zuidplas waren de dorpen om de beurt gastheer. 

Weber zegt dat de gemeente nadenkt over een modernere vorm. “Met de kennis die we nu hebben opgedaan, krijgen we ook nieuwe inzichten en ideeën. Niet dat we het elk jaar via Zoom willen doen - daartoe worden we nu gedwongen door corona - maar de kleine, intieme kring waarin het nu gebeurt, spreekt erg aan hebben we gemerkt bij de sessies. We neigen dus naar een live-vorm, maar dan persoonlijker en intiemer van aard.”

Gedecoreerden
De gedecoreerden zijn: Charlotte Vellenga, Jan van de Vlekkert en Dick van Vliet (Moerkapelle), Conny de Jong, John Prins, Irene Vasterman en Ton Reijers (Nieuwerkerk), Lelita Bindraban (Moordrecht), Pim van der Zalm en Manna de Snoo (Zevenhuizen).

Meer berichten