Logo hartvanzuidplas.nl
<p>Martin en Nelly de Hoog hopen op een mooie opbrengst voor hospice Elim.</p>

Martin en Nelly de Hoog hopen op een mooie opbrengst voor hospice Elim.

(Foto: Judith Rikken)

‘Zorgcentrum en hospice; waar een klein dorp groot in kan zijn’

  •   keer gelezen   Human Interest

Moerkapelle - Ze wonen pas twee jaar in hun nieuw gebouwde seniorenwoning aan het Zwanenwater en beschouwen het huis als een lot uit de loterij, of liever, geschenk uit de hemel. Bleiswijkers Martin en Nelly de Hoog prijzen ook hun nieuwe dorp, vooral om de aanwezigheid van woonzorgcentrum Beth San en sinds kort ook een hospice. “Waar een klein dorp groot in kan zijn.” 

Judith Rikken

Op zijn oprit heeft het oud-gemeenteraadslid in Lansingerland en voormalig keurmeester van groenten en fruit, een klein gedeelte uitgestald van de perkplantjes die hij als hobby teelt. 

Met de verkoop ervan hoopt Martin de Hoog (70) een mooie opbrengst te genereren voor het in maart geopende hospice Elim in Moerkapelle. Dat biedt onderdak aan vier bewoners in de laatste fase van hun leven. Drie kamers zijn op dit moment in gebruik.

De Hoog noemt het hospice een mooi initiatief van de drie Moerkapelse kerken. “Ik zag dat er in Pijnacker een hospice in oprichting is dat mensen vraagt ‘mee te leven’ met het hospice en donaties te doen. Ik vond dat wel een mooie actie en leus. Mijn plantjes verkoop ik daarom voor het hospice hier in Moerkapelle, waarvan de oprichting toch ook een hele organisatie is geweest.” 

Zijn petunia’s, vlijtige liesjes, geraniums en andere planten wilde De Hoog vorig jaar ook al voor de kerken verkopen. “Maar door corona kon de actie met een kraam bij Op Moer toen niet doorgaan en heb ik de plantjes maar op mijn eigen oprit gezet.” Dit jaar verwacht hij een grotere opbrengst. “Ik hoop dat die ruim boven de 500 euro uitkomt.”

Welkom
Voorzitter Rinus Bosman van hospice Elim waardeert de actie van zijn dorpsgenoot en stelt dat alle financiële hulp welkom is. “Het eerste jaar moet je het als hospice zonder subsidie van het ministerie doen. Die krijgen we volgend jaar pas op basis van de bezetting van dit jaar. We zijn nu met de aanvraag bezig. Maar de vaste lasten moeten in de tussentijd wel betaald worden.”

Over het reilen en zeilen van het hospice in de eerste maanden na opening is hij dik tevreden. “De vrijwilligers zijn heel enthousiast. Als een van hen ziek is, is hun plek binnen een half uur opgevuld door anderen die klaarstaan.”

Meer berichten