Logo hartvanzuidplas.nl
<p>Faris el Achrafi wordt in juli geïnstalleerd en neemt dan de ambtsketen van Anna Lamot over.</p>

Faris el Achrafi wordt in juli geïnstalleerd en neemt dan de ambtsketen van Anna Lamot over.

(Foto: Jacolien Rog)

Moordrechtse Faris (11) is de nieuwe kinderburgemeester

  •   keer gelezen   Human Interest

Nieuwerkerk aan den IJssel – Faris el Achrafi is gekozen tot nieuwe kinderburgemeester van de gemeente Zuidplas. De 11-jarige leerling van de Meester Lallemanschool in Moordrecht volgt in het nieuwe schooljaar de huidige kinderburgemeester Anna Lamot op.

Faris el Achrafi is pas de derde jongen in de geschiedenis van de jonge gemeente die is verkozen tot kinderburgemeester. Zuidplas kiest sinds 2010 elk jaar een nieuwe; negen keer was dat tot nu toe een meisje.

De kinderburgemeestersverkiezing vindt traditioneel plaats in de vierde vergadering van de zittende kindergemeenteraad van het jaar. De leden van die raad vergaderden afgelopen week weer voor het eerst fysiek.

De leden van de nieuwe kindergemeenteraad konden allemaal een presentatie geven en daarbij viel Faris el Achrafi het meest op. Hij had een panklaar plan voor het tegengaan van eenzaamheid bij ouderen. “Ouderen moeten uit hun isolement gehaald worden”, zei hij. “Dat kan door samen te lunchen, te wandelen, maar ook door spelletjes te doen. Dat is een win-winsituatie. Het is leuk voor de ouderen en kinderen leren omgaan met emoties, van het winnen en het verliezen.”

Vakantiehulp
Moordrecht levert ook de loco-kinderburgemeester van de nieuwe raad. Lauren van Donk van de Sint Jozefschool eindigde bij de uitverkiezing als tweede. Zij had een plan om leerlingen voor één dag vakantiehulp te laten zijn in bepaalde beroepen.

Vrijwel alle jonge raadsleden richtten zich bij hun plannen op verbetering van het milieu of bestrijding van armoede en eenzaamheid. “Klimaatverbetering begint bij jezelf”, zei Inés van Bregt van De Wingerd uit Nieuwerkerk. Zij vindt dat alle leerlingen van groep vijf tot en met acht wel plastic kunnen rapen van straat. “Iedereen kan een klein steentje bijdragen.” 

Als het aan Kenley Schmidt (PWA Nieuwerkerk) ligt, krijgt elke basisschool in Zuidplas een moestuin.

In het nieuwe schooljaar besluit de dan zittende kindergemeenteraad van welk idee een project wordt gemaakt. Het idee van de huidige raad, het inzamelen van kleding en voedsel voor minderbedeelden samen met de voedselbank, wordt op 23 juni uitgevoerd.

Meer berichten