Wie staat te shaken voor de prik, kan rekenen op wat extra aandacht van Zevenhuizenaar Hans Schot.
Wie staat te shaken voor de prik, kan rekenen op wat extra aandacht van Zevenhuizenaar Hans Schot. Foto: Judith Rikken

Prikdokter Schot even niet met pensioen

Human Interest 755 keer gelezen

Zevenhuizen - Wie zich in de Nieuwerkerkse sporthal De Kleine Vink laat vaccineren tegen corona, heeft grote kans Hans Schot tegen het lijf te lopen. Als arts-supervisor is hij er sinds eind mei drie dagen per week aan het werk en hoopt hij tot eind augustus nog velen die hij aan zijn medische desk krijgt, door te kunnen geleiden naar een van de tien priklijnen.

Bijna 1400 vaccins van Pfizer en Jansen worden op het moment dagelijks toegediend in de sporthal. Tot grote tevredenheid van de in Zevenhuizen wonende oud-dermatoloog Schot (67), die zelf maar wat blij is dat hij zijn twee prikken inmiddels heeft gehad en er daardoor weer meer voor hem mogelijk is dan thuis zitten en een rondje fietsen. 

Dat hij vier jaar na zijn pensioen weer parttime aan het werk zou zijn, had hij echter zelf niet kunnen voorzien. “Dat het toch zo is, komt voort uit onvrede. In de voorbereiding naar de vaccinatiecampagne werden door de overheid allerlei beloftes gedaan die steeds niet werden waargemaakt. Dat frustreerde mij en ik merkte dat ik liep te mopperen op Hugo de Jonge en zijn club. Toen ik een bericht voorbij zag komen van een andere oud-specialist uit het Groene Hart Ziekenhuis die opriep om te helpen, dacht ik: ik kan wel mopperen, maar ik kan ook zelf iets doen.”

Nu de prikcampagne op volle toeren draait, maakt Schot lange dagen. “Ik ben er van zeven uur ‘s ochtends tot tegen vijven.” Met de hoge temperaturen van de laatste weken is het af en toe wel zweten in de sporthal. “We kunnen niet koelen, want mogen niet het risico lopen dat er van alles in het rond wordt geblazen.”

Aan zijn medische desk krijgt de dokter mensen die op de vragenlijst over hun gezondheid minstens een keer ja hebben aangekruist. “Dat kan zijn omdat ze bijvoorbeeld bloedverdunners gebruiken of weleens zijn flauwgevallen na een vaccinatie. Een collega-arts of ik bepalen dan of de prik wel of niet kan worden gezet.”

Extreme reacties na de vaccinatie, zoals een anafylactische shock waarbij de bloeddruk daalt, hebben zich op de drie locaties waar Schot inzetbaar is, slechts sporadisch voorgedaan. “Als er zich al iets voordoet, gaat het in het gros van de gevallen om een appelflauwte. De warmte werkt natuurlijk niet mee, als je al nerveus bent voor de prik en je even in de rij hebt moeten wachten.”

Aandacht
Wie gespannen is voor de vaccinatie kan op wat extra aandacht van dokter Schot rekenen. “Ik begin met te zeggen: stoer dat je toch gekomen bent. En als mensen echt staan te shaken voor de balie, dan bied ik aan mee te gaan naar de priklijn. In sommige gevallen zet ik ‘m dan ook zelf.” Voor iedereen geldt: dat is gebeurd bijna voordat iemand er erg in heeft.

Dat er ook mensen zijn die besluiten om zich niet te laten vaccineren uit angst iets ingespoten te krijgen dat niet goed voor ze is, weet Schot uiteraard. Hij zegt mensen dan de werking van de vaccins, volgens de al in de jaren negentig ontwikkelde mRNA-technologie, uit te leggen: “Met deze technologie wordt geen levend celmateriaal van het virus gebruikt. mRNA is een kopie van het virus-dna. Het dient als boodschapper om de menselijke cel instructies te geven om een onschadelijk deel van het virus-eiwit te gaan maken. Nadat de boodschap is afgeleverd, wordt het mRNA snel afgebroken. Het wordt ook nooit onderdeel van ons erfelijk materiaal (dna), dat veilig in de celkern zit opgeborgen.”

Op deze manier wordt - zonder dat je er ziek van wordt - zo legt Schot verder uit, het immuunsysteem voorbereid om bij een infectie door het echte coronavirus direct in actie te komen en de virusaanval af te slaan.

Voor eventuele bijwerkingen op lange termijn is hij niet bevreesd. “Ik ben niet bang dat over drie of vier jaar blijkt dat mensen bijvoorbeeld vaker leverkanker krijgen. Juist omdat het stofje dat wordt ingespoten zo snel wordt opgeruimd door, en weg is uit ons lijf.” Schot zegt te hopen dat 80 tot 85 procent van degenen die ervoor in aanmerking komt, de prik zal halen.

Speculeren op een coronavrije toekomst waarin alles weer bij het oude is, doet hij niet. “Je merkt dat mensen het spuugzat zijn en de maatregelen steeds meer loslaten. Tegelijkertijd zijn er nieuwe varianten van het virus. Voor wat er in het najaar gebeurt, houd ik mijn hart toch wel vast.” Als er dan weer geprikt moet worden, is Schot - zo is zijn bedoeling - weer beschikbaar.