Vijftigduizend euro voor de Boodschappenkast, fietste Van Vliet bij elkaar. Nynke Bosselaar van de stichting kon haar oren en ogen niet geloven.
Vijftigduizend euro voor de Boodschappenkast, fietste Van Vliet bij elkaar. Nynke Bosselaar van de stichting kon haar oren en ogen niet geloven. Foto: Erik van Leeuwen

Sponsorrit brengt halve ton op

Human Interest 447 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Stichting De Boodschappenkast kan dankzij Danny van Vliet 50.000 euro op de rekening bijschrijven om zo hulpbehoevende en kwetsbare inwoners van Zuidplas te helpen. De Nieuwerkerker haalde dat bedrag op met een 24-uursfietstocht waarin hij 570 kilometer aflegde.

Door Erik van Leeuwen

Van Vliet startte vrijdagmorgen om tien uur en finishte de volgende ochtend op hetzelfde tijdstip bij het A20 Tradecenter op industrieterrein De Hooge Veenen, dat voor de gelegenheid als start- en finishplaats was ingericht. De 47-jarige inwoner van Nieuwerkerk reed vijf keer de 103 kilometer lange route tussen Gouda, Montfoort, IJsselstein, Vianen, Schoonhoven, Bergambacht en Nieuwerkerk. Op het laatst fietste hij nog een lokale ronde om de 24 uur vol te maken.

“Ik heb alle weersomstandigheden gehad onderweg”, zei hij bij de finish. “Wind, regen, hagel en vooral mist. Ik heb een paar uur lang heel weinig kunnen zien. Ik kon hooguit drie meter voor me uit kijken. Dat was wel intensief.”

Hawaii
Van Vliet had nooit verder dan 280 kilometer gefietst op één dag. “Ik heb afgezien, vooral in het begin van de nacht. Het was verstand op nul en gaan. Stoppen was gewoon geen optie. Ik hield mezelf steeds voor dat ik op Hawaii in een luie stoel aan het strand lag, haha.” Het avontuur van Van Vliet was als een dolletje met vrienden begonnen. “Als ik het toch ging doen, dan meteen voor een goed doel.”

Perplex
Dat goede doel, de Boodschappenkast, werd bij de finish meteen verrast met een cheque van 50.000 euro, geld dat bijeen werd gebracht door donaties van inwoners en bedrijven. Nynke Bosselaar, één van de drijvende krachten achter de stichting die inwoners van Zuidplas die het financieel moeilijk hebben op weg helpt, sloeg van ongeloof haar handen voor haar gezicht. “Ik hoopte stiekem op vijfduizend euro. Ik ben echt perplex.”

Van Vliet sloot een herhaling van zijn sponsorrit bij de finish niet uit. “Zeg nooit nooit.”

Van Vliet bij de start van zijn rit: