Logo hartvanzuidplas.nl
Foto: Annette van den Berg

Tour du ALS combineert gezelligheid met het goede doel

  •   keer gelezen   Human Interest

Moordrecht – Ruim honderd fietsers vertrokken zondag 29 augustus vanaf de winkel van de Moordrechtse bakker Johan Tuynder voor een tocht van 20, 45 of 110 kilometer. De opbrengst van zijn plaatselijke ‘Tour du ALS’ - duizend euro - is voor de Stichting ALS die fondsen werft voor wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak en behandeling van de dodelijke zenuw-/spierziekte amyotrofische laterale sclerose.

Door Annette van den Berg

Zondagochtend was het een gezellige drukte bij de bakkerij van Johan en Nicolien Tuynder. De deelnemers werden vooraf verwend met een kop koffie en iets lekkers. Nicolien vindt de gezelligheid vanzelfsprekend. “Johan en ik zijn hier geboren. Door de winkel kennen we iedereen. Die gratis koffie en koek zijn de kosten niet.”

De twee hebben samen een aantal keren meegedaan met de Alpe d’HuZes voor KWF Kankerbestrijding. Zaterdag 11 september wil Johan de Mont Ventoux op fietsen voor de stichting ALS. Hij sluit zich aan bij het Reeuwijkse team Hope Against ALS. Daar is hij via zijn zus bij betrokken geraakt. Eén van haar kennissen kreeg ALS. “Het is een rotziekte. Die man kan niets meer, schrijft een appje met zijn mond.”

Voor extra donaties aan de Stichting ALS organiseerde Tuynder de tourtocht vanuit Moordrecht. De diehards maakten een tocht van 110 kilometer via de Krimpenerwaard en Vianen. Alleen de kortste route was uitgepijld en stond ook op papier. Zij kregen een bonnetje mee voor het pontje bij Gouderak en fietsten langs ’t Weegje.

De moeder van de organisator, Emmie Tuynder (86), reed de 20 kilometer. “Ik zit veel op de fiets. Fiets vaak naar Gouda en Nieuwerkerk.” Fietsen zit de familie blijkbaar in het bloed. Al geeft Johan (59) toe dat hij de Mont Ventoux twee keer op wil rijden, en niet drie keer, wat eigenlijk het streven is. “Herstellen wordt toch lastiger als je ouder wordt.”

Meer berichten