Zowel de jury- als publieksprijs leverden elk 500 euro op.
Zowel de jury- als publieksprijs leverden elk 500 euro op. Myriam Dijck

Leerlingen streven naar nette straten en gezonde herten

Human Interest 330 keer gelezen

Zevenhuizen – Een team van groep 8 van de Montessorischool viel in de prijzen. Zij kregen donderdag 14 oktober tijdens de finale van de Jeugdklimaattop van Zuidplas een waardecheque van 500 euro voor hun idee om de gemeente een stukje schoner te maken.

Levy, Louisa, Sarah, Sophia en Yfke kregen in theater Swanla de juryprijs van wethouder Jan Verbeek en kinderburgemeester Faris el Achrafi overhandigd. Volgens Verbeek was hun idee goed uitvoerbaar en blonken ze uit in enthousiasme tijdens de presentatie. De leerlingen willen ervoor zorgen dat iedereen die in de buurt van de school komt, leerling, leraar en buurtbewoner, in één maand vijf stukken afval opraapt en weggooit. Zo zal de omgeving van de school een stuk schoner worden. Sophia: “Laatst zagen we een hert een plastic bal opeten; die bal was gewoon in het hertenkamp achtergelaten.”

Juf Barbara Blokhoff: “De school staat in een mooie groene omgeving, maar daar komen ‘s avonds veel hangjongeren die afval achterlaten. Dat willen we weer netjes maken.” De cheque van 500 euro willen de winnaars besteden aan extra prullenbakken en campagnemateriaal.

Naast de juryprijs was er een publieksprijs, waarvoor de leerlingen mochten stemmen. Iris, Lotte, Quinty en Sophie van de Gideonschool bedachten het winnende plan: een vuilnisbingo. Op de bingokaart staan 15 opdrachten zoals ‘gebruik 1 dag geen plastic’, ‘koop een keer boodschappen zonder plastic eromheen’ en ‘zoek buiten 5 stukken afval en gooi deze weg’. De bingokaarten willen ze uitdelen aan alle klassen op school zodat ze tegen elkaar kunnen strijden. Dit plan werd ook met een waardecheque van 500 euro beloond.

In totaal telde de Jeugdklimaattop van de gemeente 170 deelnemers, allemaal leerlingen uit groep 8 van de basisschool of van de brugklas van het middelbaar onderwijs.

Vorige week werden workshops gehouden binnen het thema ‘Zero waste, hoe doe je dat?’. Daarna konden de leerlingen zelf met een idee komen dat binnen het thema paste. Deze derde editie van de top werd georganiseerd door gemeente Zuidplas en Omgevingsdienst Midden-Holland.