Logo hartvanzuidplas.nl
<p>Samen met vlogger Nienke van Dijk voert Kjell Verkaik in het programma allerlei opdrachten uit.</p>

Samen met vlogger Nienke van Dijk voert Kjell Verkaik in het programma allerlei opdrachten uit.

Zevenhuizense Kjell in nieuw tv-programma Hands Up

  •   keer gelezen   Human Interest

Zevenhuizen – De bekende gebarentolk Irma Sluis en radio-dj Igmar Felicia presenteren vanaf zaterdag het eerste Nederlandse tv-programma met dove en slechthorende kandidaten. Het programma slaat op een ontspannen manier een brug tussen doven en horenden.

Matti van Veelen

De 14-jarige Kjell Verkaik uit Zevenhuizen is een van de deelnemers aan het programma Hands Up. Hij vormt een duo met een BN’er in de strijd om de Hands Up-trofee. 

Kjell is doof geboren. Hij heeft een zogeheten cochleair implantaat, waardoor hij wel geluiden kan horen - getoeter of vuurwerk bijvoorbeeld - maar geen spraak kan volgen. Daarom is tijdens het gesprek dat Hart van Holland met Kjell heeft, een gebarentolk aanwezig.

Kjell woont 4,5 jaar in Zevenhuizen, maar daar is hij eigenlijk alleen in de weekeinden en tijdens vakanties. Vanaf zijn elfde is hij intern op een gespecialiseerde school in Groningen, waar hij vmbo-tl doet. Hij hoopt aan het eind van dit schooljaar zijn diploma te behalen en wil daarna naar de havo. Ook in Groningen, want daar heeft hij het prima naar zijn zin tussen al zijn vrienden. “En daarna kom je maar naar huis,” zeggen en gebaren zijn ouders, ”want we missen je. En anders verhuizen wij naar Groningen!”

Voorlopig blijft Kjell elk weekend drie uur heen en weer pendelen en doet dan intussen in het gunstigste geval zijn huiswerk, maar vaak zit hij lekker te gamen of filmpjes te kijken.

Communiceren zonder hulpmiddelen
Kjell wilde eerst niet meedoen aan het nieuwe tv-programma, maar is door een internaatgenoot overgehaald om zich op te geven.

Uit heel veel aangemelde kinderen werd Kjell geselecteerd. “Hands Up is een programma voor dove en horende jongeren”, laat Kjell weten. “Ik ben gekoppeld aan Nienke van Dijk, een bekende vlogger, en wij voeren in en buiten de studio opdrachten uit, waarbij wij communiceren zonder hulpmiddelen. Na elke aflevering valt een duo af en in de zesde aflevering wordt duidelijk welk duo zich het beste verstaanbaar kan maken in gebaren.”

Hands up is vanaf zaterdag 13 november te zien om 18.35 uur bij NPO 3.

Meer berichten