Berthe Jager (links) en Helen de Zeeuw. "We willen er een jaarlijks event van maken: Dorpsstraat bij sfeerlicht”, zegt Jager.
Berthe Jager (links) en Helen de Zeeuw. "We willen er een jaarlijks event van maken: Dorpsstraat bij sfeerlicht”, zegt Jager.

Sfeerverlichting van toen in Moordrechtse Dorpsstraat

Human Interest 136 keer gelezen

Moordrecht - De feestverlichting in de Moordrechtse Dorpsstraat brandt als vanouds. Vijfentwintig replica’s van de authentieke verlichting brengen sinds vrijdag de sfeer van de vroegere winkelstraat terug.

‘Vroeger’ - eind vorige eeuw - hing bij alle winkels in de Dorpsstraat feestverlichting, maar daar was weinig van over. “Hoe gezellig zou het zijn als alle huizen weer verlicht zouden zijn”, dacht Berthe Jager. Ze maakte een proefmodel aan de hand van de authentieke verlichting bij Bakkerij Van Meeteren, berekende de kosten en deed een briefje in de deur bij de buren. 

Haar idee werd enthousiast begroet. Vierentwintig families wilden meedoen. Met subsidie uit het buurtbudget van Stichting Zo! en bijdragen van de buren, ging Jager aan de slag. Ze maakte 25 armaturen met priklampen. “De eerste drie gingen niet zo vlot, maar uiteindelijk lukte het in tien minuten per setje.”

Het ontsteken van de verlichting werd vrijdag gevierd met een buurtavond. Op vier plekken was er glühwein en chocolademelk. Een van de doelen: bewoners van de oost- en westkant van de straat met elkaar in contact brengen. 

Wil en Wim Doornhein, tachtigers die boven hun voormalige schoenenwinkel wonen, waren van de partij. Zij meent zich te herinneren dat de feestverlichting vroeger gekleurd was, maar zeker is ze niet. Ze is blij dat de nieuwe lampen wit zijn.