De jarige met locoburgemeester Wybe Zijlstra.
De jarige met locoburgemeester Wybe Zijlstra.

Pannenkoeken als feestmaal voor 102-jarige Moerkapelse

Human Interest 1.058 keer gelezen

Moerkapelle - Terwijl ze rustig haar slagroomgebak oppeuzelde, genoot Plonia van Tienhoven-Van der Spek vrijdag 10 mei van het gezellige gekeuvel van alle visite. Ter ere van haar 102de verjaardag zat haar kamer vol toen locoburgemeester Wybe Zijlstra haar kwam feliciteren. (Schoon)dochters en -zonen en een aantal kleindochters en -zonen waren ook van de partij.

Van Tienhoven werd geboren in Moerkapelle, in een boerderij aan de Dorpsstraat. Door haar huwelijk kwam ze op een varkensboerderij in Rotterdam-Kralingen terecht en vervolgens aan de Onderweg in Waddinxveen. Plezier in het boeren had ze niet. Ze deed liever andere dingen, naaien of handwerken bijvoorbeeld. Ook haar kinderen hebben volgens zoon Piet geen affiniteit met het boerenbestaan, maar wel met de omgeving van Moerkapelle en Waddinxveen.
Van Tienhoven heeft drie kinderen, tien kleinkinderen, 29 achterkleinkinderen en sinds vorig jaar een achterachterkleinkind. Ze wonen allemaal in de buurt en komen geregeld langs. Van Tienhoven is sowieso een gezelschapsmens. Ze woont in Beth-San. Elke ochtend en middag gaat ze naar de recreatiezaal om samen met anderen koffie te drinken en te eten.
“We weten niet waar ze de energie vandaan haalt”, zei zoon Piet. “Voor de Dodenherdenking ging ze ‘s avonds ook weer naar de recreatiezaal.” Een half jaar geleden had ze een longontsteking. Even leek het kritiek, maar een paar dagen later was haar kamer leeg. “Zat ze beneden. Ze vond het zo ongezellig om alleen te zijn.” Lezen of handwerken lukt niet meer, ze ziet slecht, maar verder is de jarige behoorlijk vitaal en tevreden. “Het is hier ontzettend goed. Ik zit hier rustig en het is goed eten en drinken.” Dat ze weleens valt, lijkt haar niet echt te deren. Schoonzoon Jan Neeleman: “Dan maakt ze zich vooral zorgen dat haar panty of haar bril kapot gaat.”

Ter ere van haar verjaardag at de familie pannenkoeken. Voor de jarige één met appel en rozijnen. “Die lust ik wel”, zei Van Tienhoven met een stralende lach op haar gezicht. Ze houdt van zoet.
(Annette van den Berg)