Logo hartvanzuidplas.nl
Foto: Mabel Amber/Pixabay
Ingezonden

Het sprookje van het meisje Horeca

  •   keer gelezen   Ingezonden

Een koning had vijf kinderen: Vakantie, Openbaar Vervoer, Supermarkt, Auto en Horeca, het jongste kind. Op een dag kwam er een gemene tovenaar naar het land. Hij heette Corona en hij maakte mensen in het land ziek.

Maar de koning zei dat de oudste vier kinderen niet ziek konden worden en dat zij alles mochten doen: op reis gaan naar andere landen, trein- en busstationnetjes in het land bezoeken, met andere mensen boodschappen doen én zij mochten alle vier tegelijk in de auto van papa rijden: óveral naartoe!

Het vijfde kind, Horeca, mocht helemaal niets. De koning zei dat het jongste kind gevaarlijk was en alle andere mensen ziek maakte.

Het werd stil rondom Horeca, ze had het moeilijk. En nu moest ze ook opschrijven met wie ze had gespeeld. Zij begreep niet waarom haar broertje Supermarkt niets hoefde op te schrijven en haar zusje Openbaar Vervoer ook niet. En alle anderen ook niet. Alléén zij...

Mensen gingen op vakantie, vliegtuigen, treinen, auto’s, alles zat vol en in het hele land mocht iedereen boodschappen doen, alles mocht zonder naar een teststraat te gaan en zonder enige registratie... Als er iemand ziek werd in het land, dan was dat per definitie de schuld van Horeca en kreeg zij 14 dagen eenzame opsluiting. Alsof Horeca werkelijk de verspreider van de ziekte was. 

Op een dag kwam een toverfee naar Horeca. Zij zei dat zij de boze tovenaar had verjaagd en dat zij een toverspiegel had waartegen Horeca moest zeggen: 'Spiegeltje spiegeltje in mijn hand, wie kookt er het lekkerst in het land?' En de spiegel antwoordde: 'Horeca kookt het lekkerst in het land'.

Toen de koning dat hoorde, ging hij bij Horeca op bezoek. Hij zag hoe zij haar zaakjes op orde had en hij smulde zo lekker, dat hij alle rare regels direct introk. Vanaf dat moment kwamen alle mensen weer naar Horeca en zij kookte nog lang en gelukkig.

Moraal van het verhaal: Lucebert had gelijk; alles van waarde is weerloos.

- Willem de Jong
Restaurant Het Smaakhuis, Moordrecht
ingezonden op maandag 10 augustus

Meer berichten