Logo hartvanzuidplas.nl
Foto: Sarah Lötscher
Ingezonden

Groen en dorps; bedoelen ze soms gras?

  •   keer gelezen   Ingezonden

In 2015 kwam onder regie van oud-wethouder Muller (SP) het bomenbeleidsplan op tafel. Daaraan gekoppeld een lijst met waardevolle bomen in Zuidplas. Vooral met die bomen moest zorgvuldig worden omgegaan. Zomaar kappen mocht niet. Op die lijst stonden 932 bomen.

Dat is niet veel. Maar je denkt: mooi. Er is tijd en geld aan besteed om die lijst te maken. Op naar de 1000 bomen waar in die visie naar gestreefd werd.

Maar het huidige college van rechtse signatuur vindt dat er te veel waardevolle bomen zijn. De wens van het vorige college om 1000 bomen te behalen werd van tafel geveegd. Men ging een nieuwe lijst samenstellen. De zelfverklaarde rentmeesters van ‘de schepping’ haalden een truc uit en schaalden de lijst van 932 waardevolle bomen terug naar 393 bomen. De rest was plots minder waardevol. De verdwenen bomen waren structuurbomen geworden.

Natuurlijk is de gemeente terughoudend met kappen, prevelde wethouder Schuurman (CU/SGP). Nou, nee. Zie het iconische Hitlandse laantje. De voorgenomen kap van 1000 bomen langs de A20. Of de Kruidenbuurt waar veel bomen zijn gerooid, maar geen nieuwe voor terugkwamen. Hoezo terughoudend!

Waarom doen ze dit? Wat is toch het doel van deze aanpassing? Dit zogenaamd herbeginnen? Met de ambitie om een echt groene gemeente te worden heeft het niets te maken. Het huidige college praat tot vervelens toe over groen en dorps. Bedoelen ze soms gras? Want Zuidplas is karig bedeeld met bomen. Zeker de wijken in Nieuwerkerk of bijvoorbeeld het bloedeloze centrum. Statige bomenlanen zoals in buurgemeente Capelle vind je hier niet.

Nu worden de bewoners verantwoordelijk gemaakt. Die moeten maar met nieuwe voorstellen komen. Je moet als inwoner wel voldoende kennis hebben om bomen op de lijst te krijgen. Ook moet daar volgens de fractie van de VVD niet te veel menskracht aan worden besteed. Klimaat, milieu, biodiversiteit spelen in hun visie een uiterst beperkte rol.

Ergerniswekkend zo’n bestuur, dat de mond vol heeft van duurzaam, dorps en groen, maar geen idee heeft wat haar leefbaar maakt.

Lex Broere,
Nieuwerkerk aan den IJssel

Meer berichten