Logo hartvanzuidplas.nl
<p>De wake bij de naaldbomen in Zevenhuizen.</p>

De wake bij de naaldbomen in Zevenhuizen.

(Foto: archief)
Ingezonden

Kappen van de bomen is de gemakkelijkste weg

  •   keer gelezen   Ingezonden

Wat fantastisch om te lezen (HvH, 25 november) dat bewoners van de Zevenhuizense Boslaan de moeite hebben genomen om vroeg in de ochtend te posten om de kap te voorkomen van een aantal naaldbomen.

Maar het is natuurlijk wel uitermate bizar dat je als bewoner zo over je bomen moet waken. Het geeft ook weer aan hoe onzorgvuldig dit college omgaat met het bomenbestand in Zuidplas.

Te pas en te onpas worden loze argumenten gebruikt om bomen te kappen. Waarbij vooral veiligheidsredenen als argument worden gebruikt. Ondanks het feit dat ambtenaren al bedenkingen hadden geuit en de bomen gezond genoeg bevonden.

Recentelijk werd de lijst met waardevolle bomen van 932 teruggebracht naar 393. Het tekent een mentaliteit. Een mentaliteit die onvoldoende waardering toekent aan het belang van bomen voor mens en dier.

Zuidplas is een gemeente waar op veel plaatsen is gebouwd op niet al te stevige grond. Dat betekent dat een wijk nogal eens moet worden heringericht. In plaats van het ontwikkelen van beleid om reeds aanwezige bomen te beschermen - door ze bijvoorbeeld niet met zand en stenen te omgeven, maar ruimte om de boom te creëren - gaat deze gemeente vrijwel altijd zoeken naar de gemakkelijkste weg: het kappen van volwassen, stevige bomen.

Ook nu weer, in de wijk Parkzoom in Nieuwerkerk. Vijfendertig bomen zijn gerooid, niet ouder dan 25 jaar. Zo gemakzuchtig. Er volgen er meer. De bewoners blijven zitten met een visueel totaal andere straat zonder volwassen bomen.

Het doet me dan weer goed om te lezen dat er in Zevenhuizen namens tien huishoudens bezwaar is aangetekend bij de gemeente. Hopelijk heeft het effect. En gaat een college wat te pas en te onpas de mond vol heeft van groene dorpen, die visie eindelijk eens waarmaken in beleid. Ik vrees echter met grote vreze.

  • Lex Broere, Nieuwerkerk aan den IJssel
Meer berichten