Logo hartvanzuidplas.nl
Foto: Erik van Leeuwen
Ingezonden brief

‘Houden zo, die lobby om het Groene Hart open te houden’

  •   keer gelezen   Ingezonden

Het is altijd weer uitermate ontluisterend om diverse ‘topbestuurders’ (HvH 3 februari) te horen pleiten voor een nog grotere verstening van onze woonomgeving dan reeds gaande is.

Tienduizend woningen in Waddinxveen, twintigduizend woningen in Zuidplas, tienduizend in Bodegraven. Een wethouder uit Krimpenerwaard, die vindt dat er al genoeg gras is in zijn gemeente. Een burgemeester uit Bodegraven die zo begaan is met de leefbaarheid ter plaatse, die alleen te redden valt als het Groene Hart ‘van het slot af gaat’. Wat ze allemaal wel niet verzinnen als topbestuurder.

Woningschaarste bekeken als hoeveelheid woningen, bestaat niet in Nederland. De betaalbaarheid van woningen voor mensen, dat is het probleem. Zet de verhuurdersheffing om in een regionaal investeringsfonds voor de echt noodzakelijke huizen.

Als er ergens in Nederland massaal werk wordt gemaakt van het verkloten van het cultuurlandschap, dan is het wel in Zuid-Holland. Breng eens een bezoek aan de randen van Waddinxveen en Moerkapelle/Bleiswijk. Bezoek eens Pijnacker of Berkel en Rodenrijs. Een grote ellende van wanstaltig grote blokkendozen met dikke aan- en afvoerwegen met parkeerpleinen. Van enige vorm van kwaliteit is geen sprake. Zoveel lelijkheid. En allemaal van hetzelfde.

Distributiecentrum hier, distributiecentrum daar. Van ondergronds bouwen heeft niemand gehoord. En de provincie maar goedkeuren! Op het oppervlak van drie van die grauwe dozen hadden hele woonwijken kunnen worden gebouwd.

Bezoek eens de Harnaschpolder bij Den Hoorn. Daar staan ettelijke ruïnes van woonhuizen om ook daar weer plaats te maken voor dezelfde grauwe eentonige ellende. Er wordt zo achteloos omgegaan met de spaarzame ruimte die ons nog rest. Denk toch eens ruimer. Laat permanente bewoning van vakantiehuizen toe, zorg voor doorstroming en nieuwe woonvormen, zoals tiny houses.

Heerlijk om te weten dat de lobby om het Groene Hart open te houden, beter vertegenwoordigd is dan de topbestuurders die de veenweides voor eeuwig onder het zand willen doen verdwijnen. Houden zo!

  • Lex Broere, Nieuwerkerk aan den IJssel
Meer berichten