Afbeelding
Foto: Roman Grac/Pixabay
Ingezonden brief

‘Zuidplas verzuipt’

Ingezonden 1.163 keer gelezen

Zuidplas - Landen in Europa worden geteisterd door extreme regenval met tientallen doden, weggevaagde straten en miljarden euro’s aan schade. Bij elke regenramp wordt klimaatverandering genoemd en de toenemende kans op nog zwaardere buien met catastrofale gevolgen.

Ook boven Zuidplas kan zo’n zondvloed naar beneden komen, waarbij 250 mm neerslag in 24 uur niet uitgesloten is. Als zo’n depressie zich enkele dagen niet verplaatst, zoals in Limburg het geval was, dan wordt het pompen of verzuipen.

De nieuwe stad, ook wel Vijfde Dorp genoemd, komt zes meter onder de zeespiegel op drassig veen. Door huizen en wegen verdwijnt daar veel groen, hetgeen wateropname bij regen belemmert. De optie van de minister om een steen te verwijderen en wat begonia’s te planten is een giller, zeker als de nabije omgeving wordt volgeplempt met kolossale distributiecentra. Het water kan nergens heen.

Uit het AD van 16 juni: “Als dit neerslagfront 100 kilometer westelijker had gelegen, had de Randstad een fors probleem gehad’’, zegt waterdeskundige Klaas-Jan van Heeringen van onderzoeksinstituut Deltares. “Een stad als Delft of Rotterdam kan ook geen 150 millimeter neerslag aan; kades en tunnels stromen dan onder water.’’

Zonnepark Zuidplas (aan de Bredeweg, 17 ha, levert 13 megawatt voor 3500 huishoudens, lang niet genoeg voor dat Vijfde Dorp!) is gebouwd op zeer zachte en vochtige bodem. Om verzakking te voorkomen zijn speciale constructies ontwikkeld, aldus de tekst op het infobord. Kennelijk voorziet men hier al problemen met de zompige ondergrond.

Nog een fraai bericht uit HvH (5 juli 2021): “Het hoogspanningsstation, dat in Zevenhuizen wordt gebouwd, wordt anderhalve meter boven het huidige grondoppervlak gebouwd. Dit in verband met overstromingsrisico’s.”

Opmerkelijk dat tal van waterdeskundigen waarschuwen voor toenemend extreem weer met alle risico’s, ook in de Randstad. En dat zowel Zonnepark Zuidplas als het nog te bouwen hoogspanningsstation overstroom- en/of verzakkingsbestendig worden aangelegd. 

Wethouder Hordijk, de geestelijk vader van het Vijfde Dorp, heeft twee oplossingen om het genoemde doemscenario te overleven: ‘Onze pompen kunnen het aan’ en nog beter: ‘ga niet in Zuidplas wonen, maar net zoals ik in het hoger gelegen groene Gelderland’.

  • Henk van Dongen, wonend zes meter onder NAP in Zevenhuizen


Zoveel mensen, zoveel meningen  

Ingezonden brieven in Hart van Holland bevatten maximaal 350 woorden en moeten voorzien zijn van uw naam. 
De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen te weigeren of in te korten.  

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van ingezonden brieven, 
zowel in de print- en onlineversie als op sociale media van Hart van Holland.