De omwonenden betreuren het onder andere dat vier bloesembomen aan de Tiber zijn omgezaagd.
De omwonenden betreuren het onder andere dat vier bloesembomen aan de Tiber zijn omgezaagd. Robert Bergkotte

Een nieuwe speeltuin met stankoverlast

Ingezonden 326 keer gelezen

In juli is aan de Tiber in Nieuwerkerk een nieuwe speeltuin aangelegd. Bewoners mochten meepraten: kiezen uit drie plannen en met eigen ideeën komen.

Op de inspraakavond bleek niets minder waar. De bewoners mochten afdruipen met de mededeling dat alles al besteld was en er niets meer aan te veranderen was.

Toen de aanleg begon, bleek dat de gemeente een eigen plan getrokken had: vier prachtige bloesembomen werden gekapt. De speeltuin en de bloemperken zijn veel te groot. De palen van de bloemperken staan op de gasleiding (geen probleem volgens de gemeente, ‘als het lekt ruik je het snel genoeg’). Ook water- en communicatieleidingen lopen onder de speeltuin door. Als daaraan iets moet gebeuren, moet ook de speeltuin worden afgebroken.

De bloemperken werden massaal door de buurtkatten als kattenbakken gebruikt. De stank en vliegenoverlast waren afgelopen zomer verschrikkelijk. De speeltuin zelf is onbruikbaar voor jonge kinderen: de wipwap is voor veel grotere kinderen, de evenwichtsbalk ligt er eveneens werkeloos bij.

De gemeente negeert de bewoners totaal: geen reactie op brieven, mailtjes en telefoontjes (’Er zal iemand terugbellen’... Nee dus). Eindelijk reageerde er in september iemand van de gemeente na een brief aan de burgemeester: hij beloofde dat er iets aan de stank en vliegenoverlast gedaan zou worden. Helaas gebeurde er niets.

Na aandringen van mijn buurman werd er eindelijk actie ondernomen: de bloemperken (waar nog nooit een bloem in gestaan heeft) werden met plastic afgedekt. Het lijkt er nu op dat er twee grote zerken in de straat liggen. Eind september, zo was ons beloofd, zou de gemeente over de situatie overleggen en ons op de hoogte houden.

We zijn zo vriendelijk geweest een maand te wachten, maar antwoord kwam er niet. Na aandringen bij de gemeente was het er toch:
‘Geen tijd om op uw vraag in te gaan’.

U begrijpt dat wij het zat zijn om continu door de gemeente Zuidplas genegeerd en gekleineerd te worden.
Robert Bergkotte,
Nieuwerkerk aan den IJssel


Reactie van de gemeente: Op 6 september is de gemeente op bezoek geweest en zijn verschillende aandachtspunten besproken. Een aantal heeft geleid tot concrete acties, zoals het tijdelijk afdekken van de bloemperken en er is onderzocht of er een gaslek was. Dit bleek niet het geval. De andere punten moeten nog uitgezocht worden. Zodra het plantseizoen (voor- en najaar) start, krijgen de vakken planten. Door langdurige uitval van een collega is er achterstand ontstaan bij het beantwoorden van meldingen en e-mails. Ons is niet bekend dat er vanuit de gemeente gecommuniceerd is dat wij geen tijd hebben om op de vragen in te gaan.