Afbeelding
Foto: Edward Lich/Pixabay

Zuidplas is het eens met bezwaarmakers, toch is er een rechtszaak

Juridisch 535 keer gelezen

Den Haag/Zuidplas – Het gebeurt niet vaak dat gemeenten het hartgrondig eens zijn met hun bezwaarmakers. Dat is nu wel het geval in een rechtszaak over mogelijke woningbouw naast de molenstompen aan de Rottedijk in Moerkapelle.

De Raad van State hield deze week een spoedzitting over de kwestie, want haast is geboden. Als de Raad niet snel ingrijpt, bestaat de kans dat de gemeente de woningbouw moet toestaan, ook al vindt die dat ongewenst.

De gemeente Zuidplas heeft zichzelf in de nesten gewerkt met een nieuw bestemmingsplan dat woningbouw naast de molenstompen toelaat. Een voorgaand bestemmingsplan maakte dat ook al mogelijk.

Bij de vaststelling van het nieuwe plan eind vorig jaar, waren al grote twijfels bij het gemeentebestuur om woningen bij de molenstompen toe te laten. Nieuwe woningen kunnen het landschappelijk fraaie beeld van de molenstompen aan de dijk verstoren. Bovendien waren er al eerder rechtszaken gevoerd over ongewenste bebouwing bij de molenstompen.

Met tegenzin mogelijk gemaakt
Uiteindelijk besloot het gemeentebestuur de woningbouw ook in het nieuwe plan mogelijk te maken. Angst voor flinke schadeclaims speelde daarbij een belangrijke rol. Het wegbestemmen van eerder wel toegelaten woningbouw zou grondeigenaren langs de dijk duperen.

Een van de omwonenden maakte vervolgens bezwaar tegen het nieuwe bestemmingsplan, omdat hij nieuwe woningen bij de molens een verstoring van het landschappelijke beeld vindt. 

Hij vroeg de Raad van State om schorsing van dit bestemmingsplan. Die kritiek zorgde voor een ommezwaai bij het gemeentebestuur. Samen met het feit dat mogelijke schadeclaims toch niet zo duur zouden uitpakken voor de gemeente, aldus deskundigen.

Te laat
Het gemeentebestuur besloot snel een reparatieplan te maken waarin woningbouw bij de molenstompen alsnog werd verboden, maar die snelle reparatie is misschien toch te laat. Een andere dijkbewoner had vlak daarvoor een bouwaanvraag ingediend voor een hooibergwoning naast zijn molenstomp.

Voor de Raad van State is het nu de vraag of die bouwaanvraag toch door de gemeente moet worden behandeld. Zo ja, dan kan de gemeente een bouwvergunning waarschijnlijk moeilijk weigeren. “Dit is een juridisch lastige situatie”, erkende een woordvoerder van de gemeente. Ze sloot zich van harte aan bij het verzoek van de bezwaarmaker om het plan te schorsen, zodat nieuwe bouwaanvragen voorlopig geen kans maken. 

Maar of dit de bouw van de hooibergwoning kan voorkomen, is zeer de vraag. “Ik wil wel zo snel mogelijk beginnen met de bouw”, meldde de aanvrager. Volgens hem tast die het landschappelijke beeld niet aan. “Het wordt niet meer dan een hooiberg met ramen erin.”

De Raad doet over enkele weken uitspraak.