Logo hartvanzuidplas.nl
Foto: Edward Lich/Pixabay

Bedrijf in Zevenhuizen wint rechtszaak over verwerking van kaas

  •   173 keer gelezen   Juridisch

Den Haag/Zevenhuizen – Een proefproces van agrarisch bedrijf Smits Holding in Zevenhuizen heeft juridische duidelijkheid gebracht. De Raad van State bepaalde deze week dat het bedrijf kaasresten mag verwerken voor menselijke consumptie. Het bedrijf had een geschil met de gemeente Zuidplas over welke activiteiten het bedrijf mag uitoefenen op de bedrijfslocatie aan de Zuidelijke Dwarsweg.

De gemeente stelde dat het geldende bestemmingsplan niet toelaat dat daar kaasresten worden verwerkt en weigerde daar alsnog toestemming voor te verlenen met een aanpassing van het bestemmingsplan.

Het bedrijf vocht die weigering aan bij de Raad van State. De verwerking van kaasresten is een succesvol onderdeel van het bedrijf, dat ook varkens houdt en brijvoer produceert voor eigen dieren en voor anderen. 

Smits stelde bij de Raad dat de weigering onterecht was en bovendien dat het geldende bestemmingsplan wel de verwerking van kaasresten toelaat. De Raad van State moest daarom duidelijkheid brengen.

Dat heeft de Raad gedaan na het uitpluizen van de planregels. Volgens de Raad laat het geldende bestemmingsplan de verwerking van kaasresten wel toe. Daar kan de gemeente niets tegen doen.

De advocaat van Smits stelde eerder dat er een ander belang speelt in dit geschil. De bedrijfslocatie zou in de toekomst misschien gesaneerd moeten worden om ruimte te geven voor woningbouw in het plan Vijfde Dorp. Als het bedrijf groter wordt en meer waard, dan zal de uitkoopprijs die de gemeente moet betalen ook hoger worden, aldus de advocaat.

Meer berichten