Logo hartvanzuidplas.nl
De ontwikkeling van het project Glasparel+, een aantal jaar geleden, was hier in volle gang.
De ontwikkeling van het project Glasparel+, een aantal jaar geleden, was hier in volle gang. (Foto: archief HvH)

Hoogste rechter behandelt bezwaren glastuinbouw: ontwikkeling wordt op slot gezet

  •   105 keer gelezen   Juridisch

Den Haag – De Raad van State heeft maandag de bezwaren behandeld van een reeks agrarische bedrijven tegen twee nieuwe bestemmingsplannen voor het buitengebied van Zuidplas. Landbouworganisatie Glastuinbouw Nederland heeft zich bij de bezwaarmakers aangesloten.

Met de twee nieuwe bestemmingsplannen maakt de gemeente Zuidplas geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk, maar bevriest zij de huidige situatie voor de bedrijven in het buitengebied. De plannen moeten juist ruimte vrijhouden voor een nieuwe woningbouwontwikkeling voor duizenden nieuwe woningen in het zogeheten Vijfde Dorp.

Dat is tegen het zere been van Glastuinbouw Nederland en de agrarische bedrijven. Volgens de belangenorganisatie worden de bestaande bedrijven met de nieuwe bestemmingsplannen op een onacceptabele wijze op slot gezet. De organisatie verwijst naar provinciaal beleid dat wil dat glastuinbouw in dit gebied blijft. “Dit betekent ons inziens ontwikkelingsperspectief."

Om de bedrijven toch perspectief te kunnen geven, heeft Glastuinbouw Nederland de gemeente gevraagd om de plannen aan te passen. De organisatie pleit onder meer voor toelating van hogere en grotere kassen en om het maximum voor bedrijfsgrootte los te laten zodat de bedrijven toch iets kunnen groeien. De gemeente heeft dat geweigerd. De woningbouwplannen mogen niet belemmerd worden. De bedrijven moeten dus pas op de plaats maken. 

Zo mag bij een enkel bedrijf ook geen extra woning worden neergezet en een ander bedrijf mag het aantal dieren niet uitbreiden vanwege de stankhinder. Nieuwe woningen moeten daarvan op afstand blijven. Uitbreiding is dus niet mogelijk, vindt de gemeente.

De Raad van State gaat nu beoordelen of het standpunt van de gemeente redelijk is. De uitspraak wordt over twee maanden verwacht.

Meer berichten