Afbeelding

Grote kans bouwstop woningbouwplan Park de Zevenloft

Juridisch 1.232 keer gelezen

Den Haag/Zevenhuizen– De Raad van State gaat hoogstwaarschijnlijk het bestemmingsplan voor 17 woningen bij de Knibbelweg blokkeren. De gemeente Zuidplas heeft bij de berekening van mogelijke geluidsoverlast een kapitale fout gemaakt. De woningen kunnen door vergunningsvrije uitbouwen nog dichter bij loonbedrijf Van Dorp aan de Knibbelweg komen te staan. Daar is bij de geluidsberekening geen rekening mee gehouden. “We zijn dit vergeten”, bekende een woordvoerder van de gemeente.

Het plan werd dinsdag besproken tijdens een spoedzitting die was aangevraagd door het loonbedrijf. De advocaat van Van Dorp meldde dat het bedrijf vreest voor beperking van de bedrijfsvoering als de toekomstige bewoners gaan klagen over geluidsoverlast. Hij vindt dat het woonklimaat in de woningen onaanvaardbaar zal zijn.

Geluid
De gemeente en projectontwikkelaar Thunnissen Bouw spreken dat tegen. Er komt een talud met daarop twee meter hoge schermen. “Dat is een beproefd middel”, aldus de woordvoerder van Thunnissen. Hij erkent wel dat de toekomstige bewoners is gewezen op mogelijke overlast.

“Bij piekbelastingen is het eigenlijk niet aanvaardbaar om daar te wonen”, reageerde de raadsvoorzitter. Het gaat om het lawaai van vrachtwagens die het bedrijfsterrein van Van Dorp in- of uitrijden. Volgens de raadsvoorzitter wordt niet aan de geluidsnormen voldaan. Ook omdat de gemeente is afgeweken van de gebruikelijke afstanden. In dat geval moet de gemeente die afwijking heel goed motiveren. Dat is niet gedaan.

Volgens de woordvoerder van de gemeente mag van de bewoners zelf ook wat worden verwacht. “Als je de ramen opendoet, dan moet je accepteren dat je enig lawaai hebt.” Volgens de advocaat van Van Dorp is dat absurd. “Wat betekent het wel als je je raam niet kunt opendoen vanwege het lawaai?”

En volgens hem is het geluidsonderzoek van de gemeente ook op een ander punt onvoldoende. Er is geen rekening gehouden met het lawaai van het bedrijf dat naast Van Dorp zit. Dat betekent opgeteld bij het lawaai door Van Dorp nog meer overlast voor de nieuwe bewoners. Ook die fout werd door de gemeente erkend. Dit betekent vrijwel zeker een blokkade van het bestemmingsplan.

De uitspraak volgt binnen twee weken.
(Adrie van der Wel)