Logo hartvanzuidplas.nl
Aart Slobbe kreeg eerder een lintje vanwege zijn zestienjarig raadslidmaatschap.
Aart Slobbe kreeg eerder een lintje vanwege zijn zestienjarig raadslidmaatschap. (Archieffoto: Erik van Leeuwen)

Later afscheid Aart Slobbe door coronacrisis

  •   115 keer gelezen   Politiek

Zuidplas – Aart Slobbe (ChristenUnie/SGP) gaat de gemeenteraad van Zuidplas verlaten. Hoe snel hij plaatsmaakt voor Ard Bakker ligt aan de maatregelen rond de coronacrisis. Hoe langer die van kracht blijven, hoe langer de 66-jarige Nieuwerkerker op zijn post moet blijven.

Door Erik van Leeuwen

De Eerste Kamer sprak eergisteren zijn goedkeuring uit over een noodwet waardoor het voor de gemeenteraad mogelijk wordt digitaal te vergaderen. In die noodwet is niets opgenomen over vertrekkende en komende raadsleden.

Slobbe kan alleen afscheid nemen in een ‘fysieke’ raadsvergadering, voor de beëdiging van zijn vervanger Bakker geldt hetzelfde.

Energietransitie
“Hopelijk staat in juni weer een normale raadsvergadering op het programma”, zegt Slobbe. “Dat zou betekenen dat in elk geval een deel van de maatregelen tegen die tijd opgeheven zou kunnen worden.”

Hijzelf kijkt niet op een maandje meer of minder. “Ik ben nog woordvoerder voor wat betreft de regionale energietransitie. Dat onderwerp heeft door de crisis ook vertraging opgelopen. Ik kan dat nu mooi afronden.”

Lintje
Slobbe kreeg na afloop van het vorige collegeperiode een lintje vanwege zijn zestienjarig raadslidmaatschap in eerst Nieuwerkerk (vanaf 2002) en later Zuidplas (vanaf 2010).

Hij maakte sinds 1996 deel uit van de steunfractie van de SGP, die later een combinatie vormde met GPV en ChristenUnie.

“Het plan was om in 2018 ook echt afscheid te nemen”, vervolgt Slobbe. “Maar vanuit onze fractie schoof Jan Willem Schuurman door naar de wethouderspost en Ard Bakker, die in de gemeenteraad zou komen, was net aan een opleiding begonnen die voor hem onmogelijk te combineren was met het raadswerk.”

Kakofonie
Slobbe stemde toe nog twee jaar in de raad te zitten namens ChristenUnie/SGP. “Die termijn is nu afgelopen. Ard neemt mijn plaats over.”

De nestor van de raad, die in die rol wordt opgevolgd door Ferry van Wijnen van de VVD, maakt in mei nog een historische gemeenteraadsvergadering mee: de eerste digitale. 

“Het moet maar”, zegt hij niet al te enthousiast. “We hebben vorige week met de fractievoorzitters, het presidium, burgemeester en griffier al een videoconference gehad. Die was met een beperkte groep. De raadsvergadering van 19 mei is met drie keer meer mensen. Het moet geen kakofonie van stemmen worden. Het zal lastig worden een écht debat te voeren. Interrupties zijn vrijwel onmogelijk. Het is een alternatief bij gebrek aan beter. We moeten als raad wél door.”

Financiële kennis 
Slobbe, die in de raad geroemd wordt om zijn financiële kennis, wordt als plaatsvervangend voorzitter van de raad opgevolgd door fractiegenoot Peter Molenaar.

Die is net als Ferry van Wijnen al sinds het ontstaan van de gemeente Zuidplas lid van de gemeenteraad.

Meer berichten