Gemeenteraad vindt seksaffaire afgedaan
Logo hartvanzuidplas.nl
Foto: Nena-Sahetapy
Seksaffaire gemeentehuis

Gemeenteraad vindt seksaffaire afgedaan

  •   keer gelezen   Politiek

Nieuwerkerk aan den IJssel – Het dossier over de seksaffaire in het gemeentehuis kan voor de gemeenteraad van Zuidplas worden gesloten. Een grote meerderheid zegt niet te zitten wachten op smeuïge details uit het onderzoek. “Er staan veel belangrijkere zaken te wachten.”

Erik van Leeuwen

Het college maakte onlangs bekend dat het onderzoek en daarmee het dossier is afgesloten. Meer dan dat drie betrokken gemeenteambtenaren hun ontslag hebben ingediend en hun carrière elders voortzetten, werd niet naar buiten gebracht. Het college schermt met de privacy van de betrokkenen.

Zuidplas werd aan het einde van de zomervakantie geconfronteerd met filmpjes van personen die in het gemeentehuis seksuele handelingen verrichtten. Daarop werden meteen twee handhavers geschorst, later werd een derde ambtenaar naar huis gestuurd. De vierde betrokken persoon werkte niet bij de gemeente.

‘Nu weer door’
Voor de gemeenteraad is de afhandeling van de zaak zorgvuldig gebeurd. “Uiteindelijk gaat het om een arbeidsconflict, eentje van de vele die er zijn”, reageert Ferry van Wijnen, fractievoorzitter van de VVD. “Dat mensen seks hebben lijkt mij iets normaals, alleen was het van deze personen niet zo verstandig om het op deze plek en dat moment te doen. Ik vind het iets van de gemeentelijke organisatie, niet van de politiek. Er gaan meer mensen weg na een conflict, het enige verschil is dat dit breed is uitgemeten in de landelijke media.”

Martin Damen (PvdA/GroenLinks) vindt het goed dat het college zich niet heeft laten leiden door die mediahype. “Het was nog hartje zomer, komkommertijd. Als je de hele zaak terugbrengt tot de essentie, dan gaat het hier om een arbeidsconflict. Zo’n conflict kun je altijd op twee manieren beslechten: via een formele kant of door te zoeken naar een pragmatische oplossing. Het college heeft gekozen voor de eerste. Ik heb er alle vertrouwen in dat er een goede afweging is gemaakt.”

Volgens Cock van der Spek (ChristenUnie/SGP) is het belangrijkste dat het onderzoek zorgvuldig is uitgevoerd. “Locoburgemeester Jan Verbeek heeft de zaken vanaf het begin duidelijk en zorgvuldig aangepakt. En nu weer door. Er zijn belangrijkere zaken dan dit. De gemeentelijke financiën, de energiestrategie en het Vijfde Dorp, ik noem maar wat onderwerpen die aandacht vragen.”

Zo denkt ook Frans Klovert (D66) erover. “Ik ga ervan uit dat de gemeente een deugdelijk onderzoek heeft gedaan. Ik weet zeker dat precies is uitgezocht wat er gebeurd is en wie er betrokken waren. Nee, ik ben niet geïnteresseerd in de details. Het is opgelost, prima.”

“Meer openheid van zaken was misschien wel handig geweest”, reageert Paul van Drenth (Nieuw Elan Zuidplas). “Dan hoef je echt niet man en paard te noemen.” Van Drenth maakt er echter geen halszaak van. “Alle aandacht die je eraan geeft, zet Zuidplas weer op een negatieve manier op de kaart.”

‘Was dit een incidenteel voorval of vaste prik op zondag? We hebben best nog veel vragen’

Toch is de kans groot dat de gemeenteraad binnenkort de seksaffaire in een raadsvergadering voorbij ziet komen. De SP heeft aangekondigd met nog meer vragen te komen. “Ik wil vooral weten waar die twintigduizend euro aan op is gegaan”, zegt raadslid Serena Rodenburg. “Was zo’n duur onderzoek nu wel nodig? Wat is er onderzocht? Ik vind ook dat er, zonder de privacy van de betrokken personen in gevaar te brengen, wat meer openheid gegeven mag worden. Hoe hoog stond die gemeenteambtenaar in de boom? Wie was die persoon die blijkbaar niet op het gemeentehuis werkte? Was dit een incidenteel voorval of vaste prik op zondag? Hoe is het onderzoek uitgevoerd? Kortom, we hebben best nog wel veel vragen.”

De gemeente Zuidplas moet tot de dag van vandaag met de gevolgen van de seksaffaire leven, want team handhaving is door het vertrek van twee leden aardig uitgekleed. Tijdens het debat vorige week over het coronavirus bleek dat de gemeente niet 24/7 kan handhaven op de coronaregels. 


Geef jouw mening!

Wat vind jij van deze affaire en hoe de gemeente daarmee is omgegaan? 

Laat het weten door mee te doen aan onze enquête, in te vullen vanaf vrijdag 16 oktober 12.00 uur.

Meer berichten