Wethouder Jan Hordijk.
Wethouder Jan Hordijk. Foto: archief

Wonen in Gelderland kost ‘architect van het Vijfde Dorp’ niet de kop

Politiek Vijfde Dorp 876 keer gelezen

Zuidplas - Zijn verhuizing naar Gelderland wordt wethouder Jan Hordijk niet fataal. De gemeenteraad is afgelopen week akkoord gegaan met ontheffing van het vereiste dat een lid van het college ingezetene moet zijn van de gemeente. Hordijk, wethouder van ruimte en wonen, wordt om zijn kennis in belangrijke dossiers als ‘onmisbaar’ bestempeld.

Erik van Leeuwen

Hordijk, die sinds 2014 namens de VVD wethouder is van de gemeente Zuidplas, kreeg al twee keer eerder ontheffing (in 2018 en 2019), omdat hij niet in één van de Zuidplas-dorpen woonde. De gemeentewet schrijft voor dat een wethouder ingezetene moet zijn van de gemeente waar hij werkzaam is, maar daarop zijn uitzonderingen mogelijk. Daarvan maakt het college, dat voorstelde om de ontheffing van Hordijk met een jaar te verlengen, ook gebruik.

Hordijk besloot eerder dit jaar te verhuizen naar een plaats elders in het land. Hieraan lagen privéredenen ten grondslag. In de samenleving ontstond beroering over de verhuizing en dat kon SP-raadslid Serena Rodenburg wel begrijpen. “De wethouder heeft er willens en wetens voor gekozen om honderdtwintig kilometer verderop te gaan wonen. Dat is wat anders dan wanneer hij zou aantreden als nieuwe wethouder.”

Twee maten
Verontwaardiging was er in de raadsvergadering ook bij Kim Wittop-Koning. De bewoner van een Moordrechts recreatiepark ligt al jaren in de clinch met de gemeente Zuidplas, die geen permanente bewoning op de parken toestaat. Volgens Wittop meet het college met twee maten, nu het voorstelde om de wethouder een andere woonplaats toe te staan.

Burgemeester Han Weber, die namens het college het woord voerde, ging niet in op de persoonlijke motieven van Hordijk elders een woning te kopen. “Wij hebben dit voorstel gedaan omdat we vinden dat het niet wenselijk is dat er een andere wethouder komt op zijn portefeuilles.”

Reiskosten
Op die lijn zat ook de gemeenteraad, al kwam duidelijk naar voren dat de raad niet blij is met de actie van Hordijk. De SP had uitgerekend dat het de gemeente Zuidplas zo’n tienduizend euro extra aan reiskosten gaat kosten. “Bovendien kan hij aanspraak maken op een verblijfsvergoeding”, aldus Rodenburg.

“Het is een lastige afweging”, zei Benno de Ruiter van het CDA. “Uiteindelijk overwint bij ons ook het belang dat het aanblijven van de wethouder heeft. Hij zit midden in belangrijke dossiers.” 

Ook andere fracties bestempelden Hordijk in deze fase - cruciaal voor de invulling van het middengebied van de Zuidplaspolder - als onmisbaar.

Hordijk wordt gezien als de architect van het Vijfde Dorp. Hem nu vervangen zal het proces, zo is de gedachte, nog verder vertragen. Bovendien zou Hordijk bij een eventueel eerder vertrek recht hebben op wachtgeld.

Burgemeester Weber zei dat de wethouder hem heeft verzekerd dat die zijn rol als tweede loco-burgemeester, ondanks de afstand tussen zijn nieuwe woonplaats en Zuidplas, goed kan uitvoeren. “Als hij de functie van loco-burgemeester uitoefent, houdt hij domicilie in Zuidplas. Hij heeft hier nog familie.”