Raadsmeerderheid is klaar met seksaffaire
Logo hartvanzuidplas.nl
Foto: archief
Seksaffaire gemeentehuis

Raadsmeerderheid is klaar met seksaffaire

  •   keer gelezen   Politiek

Nieuwerkerk aan den IJssel – Hoe langer er aandacht blijft voor de seksaffaire, hoe meer de gemeente Zuidplas daar schade van ondervindt, vindt de meerderheid van de raad. Daarom mag van de VVD, ChristenUnie/SGP, het CDA en de fractie van de PvdA/GroenLinks ‘het boek’ dicht.

Erik van Leeuwen

Vorige week was er in diverse media volop aandacht voor de smeuïge details uit het onderzoeksrapport. “Pure sensatie”, bestempelt Martin Damen, raadslid van PvdA/GroenLinks, de artikelen. “Voor het imago van de gemeente Zuidplas is dit natuurlijk niet goed. Wat onze fractie betreft zetten we er een punt achter.”

Damen trekt de vergelijking met een varken in een modderpoel. “Of hij nou kopje onder gaat of niet; vies blijft hij. We kunnen dit niet mooier maken dan het is. Het is in niemands belang om door te gaan.”

Tinet de Jonge (CDA) vindt het ‘vreselijk dat de affaire steeds weer wordt opgerakeld’. “Ik word er een beetje verdrietig van. Er zijn mensen beschadigd, laten we dat vooral niet vergeten. Moeten we die mensen nog meer beschadigen? Lijkt mij van niet.” 

Volgens De Jonge is ook de gemiddelde inwoner van Zuidplas er klaar mee. “Ik krijg regelmatig op straat te horen dat mensen er moe van worden. ‘Hou eens op over die boa’s’, hoor ik vaak.”

“Van mij mag het boek dicht nu”, reageert Cock van der Spek, fractievoorzitter van ChristenUnie/SGP. “Er is zorgvuldig onderzoek gedaan. Het is prima opgelost.”

Dat vindt ook Ferry van Wijnen, fractievoorzitter van de VVD, de grootste partij in de gemeenteraad. “Er is een rapport uitgebracht. Dat is keurig en netjes gedaan. De betrokken ambtenaren hebben zelf ontslag genomen en zijn vertrokken. We beschouwen het ook als een interne kwestie. Daar vallen wij als politiek buiten. Wij zijn niet per se voorstander van ontslag bij een akkefietje, maar in dit geval raakte het de functie en het werk van de bewuste boa’s zodanig dat ontslag de enige uitkomst was.”

Peanuts
Dat het onderzoek 26.000 euro heeft gekost, vinden de partijen jammer. “We hadden dat geld ook liever aan andere zaken besteed”, reageert Van der Spek. “Maar het gaat hier wel om mensen en daarom is zorgvuldigheid erg belangrijk. Als het onderzoek niet was gedaan, was het verwijt gekomen dat er geen zorgvuldig onderzoek is geweest.”

“Begrijp me niet verkeerd. 26.000 euro is veel geld, maar op een begroting van 110 miljoen euro peanuts”, zegt Damen. “Wij hebben als PvdA/GroenLinks vooral gekeken naar hoe het gemeentebestuur dit heeft aangepakt. Wethouder Jan Verbeek is een goed bestuurder en heeft hierin goed geacteerd. Hij heeft het probleem adequaat bij de lurven gepakt. Nu is het klaar en is het tijd om alle aandacht en energie te steken in belangrijke onderwerpen.”

Meer berichten