Bij gebrek aan een betaalbaar alternatief blijven de borden in Zuidplas nog in gebruik.
Bij gebrek aan een betaalbaar alternatief blijven de borden in Zuidplas nog in gebruik. Foto: Judith Rikken

Verkiezingsborden van de schroot gered: ‘Verwerpelijk gedrag geen reden ermee te stoppen’

Politiek 447 keer gelezen

Zuidplas – De huidige verkiezingsborden in Zuidplas mogen dan verfoeid worden door een meerderheid van de gemeenteraad, voorlopig gaan ze - bij gebrek aan een betaalbaar alternatief - nog niet naar het oud ijzer.

Erik van Leeuwen

Het kwam op 2 maart in de gemeenteraad tot een hevige strijd tussen voor- en tegenstanders van de verkiezingsborden. De VVD had samen met ChristenUnie/SGP en de SP een motie ingediend om de borden per direct bij het oud vuil te zetten. “Ze zijn ouderwets en voegen niks toe”, stelde VVD-raadslid Sep Pouwels. 

Volgens haar zijn de borden ‘pure horizonvervuiling’. Het irriteert haar ook dat de posters vaak worden besmeurd en beklad met fascistische teksten en uitingen. “Onze lijsttrekker zag ik terug met snorretje. Dat hoort niet.”

Ook van de SP mogen de borden uit het straatbeeld verdwijnen. “Ik vind verkiezingsposters plakken hartstikke leuk, maar er is geen draagvlak voor onder de bewoners”, wist Serena Rodenburg. “Met nostalgie kunnen we niks.”

Verzet
Er werd echter flink tegengas gegeven door met name het CDA, Nieuw Elan Zuidplas en PvdA/GroenLinks. NEZ-raadslid Paul van Drenth vond de actie om de borden bij het oud vuil te zetten, veel te kort door de bocht. “Ze hebben wel degelijk een functie.”

Tinet de Jong van het CDA ziet voor de borden een belangrijke rol weggelegd om ruchtbaarheid te geven aan aanstaande verkiezingen. “Ik ben niet zo naïef dat ik geloof dat een poster invloed heeft op het stemgedrag, maar ik denk wel dat het inwoners helpt te herinneren aan de verkiezingen. Die borden zijn in onze ogen marketingmachines.”

Volgens VVD-raadslid Pouwels zijn er andere manieren om inwoners op de verkiezingen te wijzen. “Maar niet iedereen is digitaal actief”, wierp Tinet de Jonge tegen. Pouwels vond de houding van het CDA maar star. “U blijft hangen in uw gelijk.”

Ook van PvdA/GroenLinks mogen de borden blijven staan. “Het is verwerpelijk en ondemocratisch dat er fascistische leuzen en uitingen op geklad worden, maar dat is geen reden om ermee te stoppen.”

D66 stelde zich boven de partijen. De fractie wenste zich niet te mengen in een discussie over een - wat Frans Klovert noemt - ‘non-onderwerp’. “Ik wil wel even zeggen dat ik het vreemd vind dat je de borden kwijt wilt, maar dat je geen oplossing aandraagt. Dat moet je op zijn minst motiveren.”

Burgemeester Han Weber liet weten dat er gegevens bekend zijn over de effectiviteit van de borden.

Alternatief
De voorstanders van de motie hadden het idee om het budget, dat met het plaatsen van de borden gemoeid is, in te zetten voor alternatieven. “We kunnen bijvoorbeeld een grote banier met daarop alle verkiezingsposters maken en die ergens hangen”, stelde Rodenburg voor.

Toen burgemeester Weber vertelde dat het budget maar 1200 euro is en dat een onderzoek naar een alternatief al duurder is, veranderde dat de zaak voor de SP en de twee andere fracties. Zij besloten de motie in de tas te houden. “Het is niet de bedoeling dat we de gemeenschap op kosten jagen”, gaf Rodenburg aan.