Logo hartvanzuidplas.nl

Oppositie weigert debat, coalitie teleurgesteld: politiek Zuidplas verdeeld het zomerreces in

  •   keer gelezen   Politiek

Nieuwerkerk aan den IJssel – De politiek in Zuidplas is verdeeld het zomerreces ingegaan. In de laatste ronde, met als hoogtepunt de in de zomernota verwerkte bezuinigingen, kwam de strijd tussen coalitie en oppositie duidelijk aan de oppervlakte.

Door Erik van Leeuwen

De oppositiepartijen PvdA/GroenLinks, D66, NEZ en SP stemden wel, maar kwamen na de eerste termijn met een verklaring dat zij het geen zin vonden hebben om in debat te gaan over de bezuinigingen die het college moet doorvoeren. 

In de verklaring lieten Martin Damen (PvdA/GroenLinks), D66, NEZ en SP weten dat hun partijen van de coalitie (VVD, ChristenUnie/SGP en CDA) geen ruimte hebben gekregen voor een eigen inbreng. Volgens de oppositie waren de zomernota en de daaraan gekoppelde bezuinigingsronde door de coalitie ‘dichtgetimmerd’. “Het gaat om het proces en niet om de inhoud. Dat betreuren wij”, zei Damen.

De coalitiepartijen gaven aan zeer teleurgesteld te zijn over de houding van de oppositie. “Er viel met ons best te praten over voorstellen, zeker als ze hier en daar wat waren aangepast”, reageerde VVD-fractievoorzitter Ferry van Wijnen. Ook Cock van der Spek (ChristenUnie/SGP) en CDA-leider Benno de Ruiter zeiden enorm teleurgesteld te zijn. Dat de oppositie niet in debat wilde, was volgens hen niet in het belang van de inwoner van Zuidplas. “We hebben met elkaar wel een verantwoordelijkheid”, zei De Ruiter.

Kritiek op aanpak
De onvrede van de oppositiepartijen is niet nieuw. Vorig jaar stemden ze al tegen de begroting van het huidige college. De vier zijn het nu niet eens met de ‘aanvliegroute’ die genomen wordt voor bezuinigingen. Inhoudelijk hebben ze ook veel kritiek op de gekozen aanpak.

Het college is gedwongen om de komende jaren flink het mes in uitgaven te zetten. Om te voorkomen dat de gemeente over vier jaar met een groot financieel tekort zit, heeft het een pakket aan maatregelen voorgesteld. Die zijn verdeeld in te némen maatregelen en te kíezen maatregelen.

Recordaantal moties
Tijdens de vergadering dinsdag, die om 14.00 uur begon en negen uur later eindigde, kwam een recordaantal amendementen en moties op tafel. De verdeeldheid was goed zichtbaar; alle amendementen van de oppositie sneuvelden, terwijl die van de coalitie – in de gemeenteraad goed voor een meerderheid van zeventien zetels – het wel haalden.

Nieuw Elan Zuidplas stemde tegen de zomernota, omdat het volgens fractievoorzitter Paul van Drenth niet te doen is om de bezuinigingen te beoordelen. “Wij kunnen de gevolgen niet overzien.” 

NEZ is ook kritisch over het feit dat de bezuinigingen wel de inwoners raken, maar niet de gemeentelijke organisatie. De partij vroeg daarom wethouder De Haas of het mogelijk is een efficiëntieslag te maken. Volgens De Haas werken bij de gemeente al minder mensen dan bij gemeenten van vergelijkbare omvang. De wethouder zei over de bezuinigingen dat het college er rekening mee heeft gehouden dat de maatregelen omkeerbaar zijn.

Bijdrage
Eind vorige week werd overigens bekend dat gemeenten mogelijk gelden vanuit het Rijk mogen inzetten om de begroting sluitend te maken. Het gaat om fikse bedragen van jaarlijks 1,5 miljoen euro en meer. De Haas: “Dat betekent dat we dus minder hoeven te bezuinigen tot en met 2025.”

Meer berichten