Logo hartvanzuidplas.nl
<p>Ferry van Wijnen heeft zijn excuses aangeboden.</p>

Ferry van Wijnen heeft zijn excuses aangeboden.

(Foto: Erik van Leeuwen)

VVD-fractievoorzitter Van Wijnen zegt sorry

  •   keer gelezen   Politiek

Zuidplas – VVD-fractievoorzitter Ferry van Wijnen heeft 9 november openlijk zijn excuses aangeboden in de gemeenteraad. Hij deed dat voor zijn uitspraken in een interview bij Gouwe IJssel Nieuws (GIJN). “Ik was fout.”

Door Erik van Leeuwen

Van Wijnen deed bij GIJN uitspraken waardoor het beeld ontstond dat de VVD het communicatiebeleid van het college hekelt met betrekking tot de Wet Voorkeursrecht Gemeenten, kortweg Wvg. 

De Wvg ligt gevoelig. Alle ondernemers en inwoners van het middengebied in de Zuidplaspolder, waar het Vijfde Dorp is gepland, kregen eerder dit jaar een brief, waarin de gemeente kenbaar maakte dat voor hun perceel de Wvg gold. Dat is een gebruikelijke zet bij ruimtelijke ontwikkelingen, om te voorkomen dat er speculatie van gronden plaatsvindt. De wet verplicht eigenaren om een perceel waarop een voorkeursrecht is gevestigd, dit bij verkoop eerst aan de overheid aan te bieden. 

De VVD had een bijeenkomst uitgeschreven waarvoor inwoners waren uitgenodigd, maar dat waren niet alleen inwoners met een Wvg-beslag. Dat was volgens sommige partijen in de raad ‘niet zuiver’.

Van Wijnen betuigde spijt over uitspraken die hij deed over het beleid van de gemeente, maar ook over wethouder Jan Hordijk, die bovendien een partijgenoot is. Hordijk zei niet blij te zijn met de uitspraken in de media. “Ik voelde mij in mijn hemd gezet.” 

Van Wijnen zei in het gewraakte interview onder andere dat hij, als hij wethouder was geweest, het anders had aangepakt. “Niet slim, zei mijn vrouw meteen”, reageerde Van Wijnen. “Ik heb diepe spijt en bied mijn excuses aan”, liet hij de raad en het college zichtbaar geëmotioneerd weten. “Het is nooit mijn bedoeling geweest om een beeld te geven dat de gemeente niet goed communiceert of participeert of om de wethouder in diskrediet te brengen.”

Martin Damen (PvdA/GroenLinks) beschuldigde Van Wijnen ervan zijn uitspraken te hebben gedaan om electoraal gewin te behalen bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Van Wijnen ontkende dat hartstochtelijk. “Ik werp dat verre van mij.”

Meer berichten