In de nu nog onbebouwde Zuidplaspolder moeten volgens Van Sandick niet alleen huizen, maar vooral gemeenschappen worden gebouwd.
In de nu nog onbebouwde Zuidplaspolder moeten volgens Van Sandick niet alleen huizen, maar vooral gemeenschappen worden gebouwd. Erik van Leeuwen

CDA: leefbaar Vijfde Dorp graag

Politiek

Regio – Zuid-Holland moet verder denken dan beton, stenen en metselwerk. Die oproep deed CDA-statenlid Moniek van Sandick vorige week bij een provinciale vergadering over ruimte en wonen.

Door Erik van Leeuwen

De oproep van het CDA komt niet uit de lucht vallen. De partij zegt zich al een tijdje zorgen te maken over de opdracht die Zuid-Holland vanuit het Rijk heeft gekregen om ruim twintig procent van de totale landelijke woningopgave te realiseren. Dat zijn ongeveer 225.000 woningen. Volgens Van Sandick moeten niet die aantallen, maar de fijne leefomgeving leidend zijn. “We moeten verder denken dan beton, stenen en metselwerk.”

De vraag naar woningen in Zuid-Holland is groot. Vanuit de provincie wordt stevig ingezet op het terugdringen van het woningtekort, bijvoorbeeld door procedures te vereenvoudigen, complexe locaties gereed te maken voor woningbouw, conceptbouw te stimuleren en met de ‘Vliegende Brigade’ knelpunten bij gemeenten weg te nemen door snel en gericht personele expertise te leveren. “Het Rijk kan wel eisen dat we nóg meer woningen gaan bouwen, maar de opgave is al enorm”, vindt Van Sandick. “Die opgave zal ook gevolgen hebben voor de leefbaarheid in de dorpen én steden in onze provincie.” Juist daarop moet meer gestuurd worden, zo vindt het CDA. Daarbij kijkt de partij ook naar het Vijfde Dorp, waar achtduizend woningen geprogrammeerd staan.

Buurthuizen
“Iedereen snapt dat een nieuwe woonwijk niet kan zonder goede fietspaden, wegen of aansluitingen van het openbaar vervoer. Dat nieuwe woningen duurzaam moeten zijn. Dat er voldoende sociale huur- en middenhuurwoningen moeten komen.”

Maar volgens het CDA moet het hier niet bij blijven. “Want net zo goed kan een woonwijk niet zonder scholen, buurthuizen, sportaccommodaties, speelplaatsen voor kinderen, huisartsenpraktijken of bibliotheken. We wonen, werken én recreëren in Zuid-Holland. Dat betekent dat er ruimte moet zijn waar we samen kunnen komen, voor onderwijs, sport, cultuur en welzijn.” 

“In plaats van het bouwen van woningen moeten we starten met het bouwen van gemeenschappen: nieuwe wijken waar het prettig is om met elkaar te leven.”
Van Sandick kijkt ook nadrukkelijk naar het Vijfde Dorp. “Een woongemeenschap kan niet zonder ziel. Leefbaarheid en vitaliteit zijn enorm belangrijk.”