Als de laatste stem is uitgebracht kan het tellen beginnen.
Als de laatste stem is uitgebracht kan het tellen beginnen.

Waterschapsverkiezingen 2023: ‘Een coalitie vormen wordt lastiger met zoveel partijen’

Politiek 238 keer gelezen

Regio - Aan de verkiezingen voor het waterschap doen veel meer partijen mee dan bij vorige edities. Nieuwe partijen zijn onder andere BBB, JA21 en de Partij voor de Dieren. Er zijn bij deze verkiezingen ook meer zetels te verdelen: 26, omdat de bedrijven hun geborgde zetels hebben moeten inleveren. Van de nu dertig beschikbare zetels zijn er 26 vrij verkiesbaar, twee gaan er naar de boeren (onbebouwd) en twee naar natuur.

“De PvdA gaat voor vier zetels”, zegt Arjen Hazelebach, wiens partij er nu drie heeft. Hij ziet dat de uitbreiding van het aantal partijen vooral vanaf de rechterkant van het spectrum komt. De nieuwkomers zorgen ook voor nieuwe, extreme standpunten. Zo wil de Partij voor de Dieren het vangen en doden van muskusratten aan banden leggen. Dat vindt Hazelebach geen goed idee. “Je kunt zeggen dat dat zielig is voor deze exoot, maar deze beesten brengen veel schade toe aan de dijken en moeten bestreden worden zoals dat ook geldt voor rode rivierkreeften.”

Het CDA van Hans van Leeuwen zet hoog in. Het CDA heeft nu één plek in het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. “Onze inspanningen zijn erop gericht om vier zetels te halen. Er zijn vijf zetels meer en dertien partijen. We moeten ons best doen en dan nog wordt het erg spannend. Geen enkele garantie.”

Van Leeuwen ziet met PVV en 50Plus partijen die vooral één belang dienen. Het uitgebreide landschap van dertien partijen die aan de verkiezingen meedoen, maakt het volgens hem lastiger om een goede coalitie te vormen. “Gelukkig zijn er genoeg partijen waarmee we als CDA goed door één deur kunnen.”

SGP-ChristenUnie had bij de vorige verkiezingen twee zetels. “We gaan voor meer”, zegt Martin van der Spek. “Met dertien partijen wordt het moeilijker om een coalitie te vormen.”