SP-fractievoorzitter Jan Baas probeert Cock van der Spek te overtuigen. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)
SP-fractievoorzitter Jan Baas probeert Cock van der Spek te overtuigen. (tekst en foto: Erik van Leeuwen) Erik van Leeuwen

Kernenergie en studieleningen in levendig debat jongerenraad

Politiek 341 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Scherpe stellingen en scherpe standpunten. Het debat dat de jongerenraad vrijdag in jongerencentrum ’t Blok organiseerde, leverde in elk geval veel discussie op.

“Gratis geld bestaat niet”, roept Cock van der Spek, fractievoorzitter van ChristenUnie/SGP, als de stelling wordt geponeerd dat studenten altijd nul procent rente moeten betalen op hun geleende studiegeld.

En als even later de stelling komt dat Nederland altijd twee procent van het bruto nationaal product moet besteden aan Defensie, houdt SP-voorman Jan Baas een pleidooi voor herinvoering van de opkomstplicht voor dienstplichtigen.

Jongerenraadvoorzitter Naomi den Hollander (22) neemt stelling als het gaat om kernenergie. “Niet doen”, reageert ze. “Als het verkeerd gaat, gaat het ook goed verkeerd.” Ze krijgt steun van Jan Baas, die verwijst naar kernrampen in Harrisburg, Tsjernobyl en Fukushima.

Er zijn ook genoeg raadsleden die juist pleiten voor meer kerncentrales in Nederland. “Het is een relatief gezonde manier van opwekken van energie”, stellen Mark den Hollander (CDA) en Cock van der Spek. Die laatste weet ook te vertellen dat ‘we’ het met wind- en zonne-energie alleen niet redden om in de toekomst voldoende energie op te wekken. “We moeten goed kijken naar innovaties.” En daar is Baas het dan wel weer mee eens.
De jongeren hebben zelf vooral een uitgesproken mening over de rente die op studieleningen moet worden geheven. Ze vinden het niet kunnen dat jonge mensen worden opgezadeld met grote studieschulden. “Dat achtervolgt ze jaren”, kiest Baas partij.
De ‘ouderen’ kiezen vooral de andere kant. Ze vinden het prima als er gestudeerd wordt, maar zien genoeg mogelijkheden om die studie te financieren; als dat niet via ouderlijke steun kan, kan een bijbaantje soelaas bieden, stellen zij. “Ik vergelijk een student met een ondernemer en die wordt ook niet gefinancierd door de overheid”, aldus een felle Van der Spek.

Dat ‘iedere student maar doorstudeert’, vindt Cock van der Spek (ChristenUnie/SGP) niet nodig. “Je ziet nu wat de gevolgen daarvan zijn. We komen mensen tekort met handige handjes, de mbo’ers. We moeten die mensen uit het buitenland halen; ze gaan in onze woningen wonen.”

De jongeren dienen Van der Spek van repliek. “Welke studie iemand kiest is een vrijheid van mensen zelf en zou niet moeten worden bepaald door de portemonnee van iemand. En door de diploma-inflatie is doorstuderen bijna een noodzakelijk kwaad geworden.”