Logo hartvanzuidplas.nl
Kees Jansma sprak voor sponsors en voetballers van vv Moerkapelle.
Kees Jansma sprak voor sponsors en voetballers van vv Moerkapelle.

Jansma steekt van wal over topvoetbal

  •   keer gelezen   Sport

Moerkapelle - Een international die in de rust bij de interland Nederland-Roemenië hyperventileerde van de spanning; journalist en voormalig perschef van Oranje, Kees Jansma, nam vorige week dinsdag sponsors en voetballers van vv Moerkapelle mee met het wel en wee van het vaderlandse topvoetbal.

Door Erik van Leeuwen

Voor Jansma, tegenwoordig presentator bij de televisiezender Fox dat het eredivisievoetbal uitzendt, was het een hele klus om de kantine van Moerkapelle te vinden. Ruim twintig minuten later dan gepland arriveerde hij. "Ik stond vast in de modder." Jansma ondervond dat in Moerkapelle een nieuwe wijk uit de grond wordt gestampt. "Ik heb alle nieuwbouw gezien."

Onder de indruk was hij van het nieuwe clubgebouw van Moerkapelle. "Ik heb rond het WK in Zuid-Afrika in 2010 eens een Amerikaanse televisieploeg in Nederland rondgeleid. Ze wilden weten hoe het nu kwam waarom het Nederlandse voetbal zo goed is. Ik ben van Doorn, mijn huidige woonplaats, naar Alphen aan den Rijn, de plaats van mijn club Alphense Boys, gereden. Onderweg kwamen we welgeteld 85 clubs tegen. De ene accommodatie was nog mooier dan de andere. Overal brandden de lichten, waar jongetjes aan het trainen waren op kunstgras. Die Amerikanen stonden er versteld van."

'Overal brandde licht, waren jongetjes aan het trainen'

Jansma vertelde over zijn begintijd als journalist. "Ik was beginnend verslaggever toen Theo Koomen mij belde. Hij had een dubbele boeking, bij een club in Den Bosch en Apeldoorn. Of ik Apeldoorn voor hem kon doen. Daar had ik helemaal geen zin in, maar toen Theo zei dat het 1500 gulden zou opleveren, heb ik natuurlijk gelijk ja gezegd."

"Eenmaal in Apeldoorn was de club aldaar behoorlijk ontgoocheld dat niet de beroemde Theo Koomen kwam opdagen, maar ik. Dat heeft de voorzitter tijdens die avond drie keer gezegd. Aan het einde van de avond vroeg hij wel of ik nu meteen die vierduizend gulden wilde hebben voor Theo Koomen of dat hij het geld naar Theo kon overmaken. Daar heb ik toen veel van opgestoken."

Na het EK in 2004 in Portugal werd Jansma door Marco van Basten, destijds bondscoach, gevraagd om perschef van Oranje te worden. "Natuurlijk werd ik verketterd. Als journalist behoor je tot het ene kamp en ik stapte over naar het andere kamp."

'Ik ben verketterd, ik stapte over naar het andere kamp'

"Ik stapte in een heel andere wereld. Ik dacht dat ik alles wist, maar kwam erachter dat de beleving bij het Nederlands elftal hetzelfde was als die bij Moerkapelle."

Normale jongens die mij vroegen bij het begin van het trainingskamp lokale kranten mee te nemen, want ze wilden weten wat hun oude cluppie had gedaan. Jongens ook die last hadden van spanning. Ik merkte dat de dag van de wedstrijd afschuwelijk was voor de spelers. Die spanning, het verwachtingspatroon van altijd maar moeten winnen. Verschrikkelijk. Er was faalangst."

"Bij Nederland-Roemenië in De Kuip, door Van Basten betiteld als zo'n wedstrijd die we weer moesten winnen, telden we na rust maar elf spelers. Eén speler, ik zeg zijn naam niet, maar het was een grote speler, zat hyperventilerend van de spanning nog in de kleedkamer."

Meer berichten