Bij No Limits was een demonstratiepartij van twee Engelse rolstoelboksers te zien.
Bij No Limits was een demonstratiepartij van twee Engelse rolstoelboksers te zien.

Antoine Schutte heeft Paralympische missie

Sport 762 keer gelezen

ROLSTOELBOKSEN
Nieuwerkerk aan den IJssel - Voor de eerste keer was vrijdag in Nederland een rolstoelbokspartij te zien. In sportschool No Limits Sports verzorgden twee Engelse rolstoelboksers een demonstratiepartij. Als het aan Antoine Schutte ligt, krijgt de sport snel voet aan vaste grond.

Tijdens de partij is Schutte aandachtig toeschouwer. Hij is na afloop onder de indruk van het niveau van de twee rolstoelboksers. "Ze gingen drie ronden volle bak. Prachtig om te zien", spreekt hij zijn bewondering uit. Schutte, eigenaar van No Limits Sports, heeft zichzelf een missie opgelegd. Hij wil van het rolstoelboksen een 'paralympische' sport maken. Hij beseft dat dat een lange weg is – voordat de sport de olympische status heeft moet het in 34 landen beoefend worden – maar dat weerhoudt hem er niet van om zich in te spannen. "Als Antoine wat in zijn kop heeft, gaat hij het doen", reageert Gerrit Dielissen, secretaris generaal en directeur van de Federatie Oosterse Gevechtskunsten, dat het rolstoelboksen in de organisatie opnam. Schutte had eerder bij de boksbond bot gevangen. "Wij vinden het belang van aangepast sporten erg groot. Daarom ook ondersteunen we Antoine in zijn missie", aldus Dielissen. "Toen Antoine zijn plannen ontvouwde, was mijn eerste reactie ook van 'dit gaat je van je levensdagen niet lukken'. Maar nu, twee jaar verder, geloof ik er in dat het hem daadwerkelijk gaat lukken. Hij gaat er vol voor."
"Het is nu eenmaal een lang traject", zegt Schutte, die met No Limits Gym gewend is om niet over gebaande paden te lopen. "Voordat de sport erkenning heeft, ben je jaren verder. Extra vertragende factor is de beperking en hoe dat met klassen in te delen." Dat je bij het rolstoelboksen aanloopt tegen praktische zaken, werd vrijdag ook duidelijk. Schutte was eigenlijk van plan een eigen leerling te laten boksen. "Zijn rolstoel ging echter kapot en de vervangende rolstoel was niet geschikt voor rolstoelboksen. Die moet wat extra's wieltjes hebben." Daarom ook wil Schutte snel twee speciale rolstoelen aanschaffen. "Voor algemeen gebruik. We hebben inmiddels 25 mensen die met een beperking sporten en tweederde daarvan zit in een rolstoel." (Erik van Leeuwen)