Yoran Verschoor. (foto: Paul Verschoor)
Yoran Verschoor. (foto: Paul Verschoor)

TCN ziet zichzelf als outsider op NK

Sport 128 keer gelezen

TENNIS
Nieuwerkerk aan den IJssel – "We zijn zeker niet de topfavoriet", zegt Yoran Verschoor aan de vooravond van de play-offs in de eredivisie. TCN plaatste zich voor de achtste keer in dertien jaar voor de laatste vier.

Een vlekkeloze reguliere competitie werkte de landskampioen van 2016 af. Van dag één tot en met dag zeven had TCN de leiding. "Het is nog beter gegaan dan we verwacht hadden", vervolgt Verschoor (33). "De partijen die we ingecalculeerd hadden om te winnen wonnen we, maar ook de nodige moeilijk ingeschatte partijen wisten we winnend af te sluiten. Al na vier speelronden stonden we met één been in de play-offs. Een ongekende luxe, zeker in vergelijking met vorig jaar. Toen moesten we tot de laatste speeldag alle zeilen bijzetten om genoeg punten te halen om bij de beste vier te eindigen."
De samenstelling van het team is niet veranderd, wél de manier waarop TCN het seizoen is ingegaan. "Vorig seizoen waren we de kampioen en werden de play-offs op ons park gespeeld. Wij mochten daar natuurlijk niet ontbreken. Dat gaf een enorme ballast. Die druk speelde ons behoorlijk parten. We bezweken er nog net niet onder."
Van die druk is TCN dit seizoen verlost – de play-offs zijn op het complex van kampioen DUNO – en kan nu meer vrijuit spelen. Verschoor: "We hebben daarbij ook het geluk de eerste speeldagen de mindere teams te treffen. Daardoor hadden we na drie speelronden al een aardig aantal punten. Vorig jaar was dat precies andersom. Toen moesten we een inhaalrace inzetten."
TCN mag dan eerste zijn geworden in de reguliere competitie, de Nieuwerkerkers zijn volgens Verschoor niet kampioenskandidaat nummer één komend weekeinde. "We hebben een kans, maar dat geldt evenzeer voor TOP en DUNO. Wat mij betreft is LeWebo de topfavoriet. Zij kunnen Thiemo de Bakker en Stefan Wauters opstellen. Dat is een duo dat in een Nederlands/Belgisch Davis Cup-team niet zou misstaan."
Zelf is Verschoor aangekomen in de herfst van zijn tenniscarrière. Hij combineert als één van de weinige spelers in de eredivisie het tennis met een drukke baan (sportpsycholoog) en een gezin. "Mijn gezin en baan gaan voor, zo simpel is het", zegt hij. "We hebben een dochtertje gekregen en daardoor is tennis nog meer op het tweede plan gekomen. Mijn vriendin heeft tot vorig jaar dames-eredivisie gespeeld, maar speelt door onze gezinssituatie op zaterdag. We moeten nog om de tafel hoe we dat volgend seizoen gaan aanpakken. Het kan dus best zijn dat ik komend weekeinde mijn laatste partijen speel, maar het kan ook zijn dat ik er nog een jaartje aan vastplak. Aan het plezier ligt het niet." Hij speelt ook nog steeds in de Duitse competitie. "Dat doe ik al een jaar of vijf voor hetzelfde team in een klein plaatsje, in de buurt van Hannover. Ik ben er kopman. Het weekeinde na de play-offs ga ik er weer heen en dan in augustus nog een keer. In totaal is het dit jaar maar twee keer, want een groot deel van de competitie overlapt met de eredivisie hier."
(Erik van Leeuwen)