Leon Hulshoff troeft op wilskracht een tegenstander af. (tekst: Erik van Leeuwen; foto: Stef Hoogendijk)
Leon Hulshoff troeft op wilskracht een tegenstander af. (tekst: Erik van Leeuwen; foto: Stef Hoogendijk)

Nieuwerkerk knokt zich naar bekerwinst

Sport 417 keer gelezen

VOETBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel - Bekerwedstrijden in de knock-out fase willen nog wel eens uitdraaien op heroïsche gevechten. Zo'n wedstrijd was Nieuwerkerk-Rhoon, waar de thuisploeg met tien man een 1-2 achterstand goedmaakte om vervolgens vanaf de strafschopstip de volgende ronde te bereiken.

Strafschoppen waren er genoeg zaterdag op sportpark Dorrestein, want ook in de reguliere speeltijd kreeg Nieuwerkerk er twee. Rick Kramer benutte zijn penalty feilloos, maar dat kon niet gezegd worden van Edinho Pique. De middenvelder zag zijn strafschop worden gekeerd door de keeper van Rhoon. Desondanks zette trainer Ron Luijten de naam van Pique op het lijstje van strafschopnemers in de penaltyserie. Ondanks dat hij opnieuw miste (naast) bereikte zijn ploeg de volgende ronde. Ploeggenoten Rick Kramer, Menno Homan, Leon Hulshoff en Wayne van den Burg schoten allen raak, daar stonden twee missers van de bezoekers tegenover.
Keeper Sander Hoffmann stopte de tweede Rhoon-strafschop en keek de derde strafschop over. "Dit hebben de jongens zelf verdiend", zei Luijten over het bekersucces. "We zaten al beter in de wedstrijd, maar konden dat niet in de score tot uitdrukking brengen. Toen Nick Geers zijn tweede gele kaart kreeg, werd het met tien man penibel, maar in de slotfase hebben we een verdediger eraf gehaald en zijn we opportunistisch gaan spelen met Jason Asowata en Thijs van Reeuwijk. Daardoor kon Rick Kramer de 2-2 maken."
Luijten wees eerder al op de kracht dat Nieuwerkerk een brede selectie heeft. Tegen derdeklasser Rhoon moest hij door het niet spelen van Wesley van den Dries, Remco Langerveld, topscorer Stefan van der Vlegel, Bart Slob, Bart Meeske en Daniël da Cruz een beroep doen op spelers die het de afgelopen weken met minder minuten moesten doen. "Dat onze bank goed is hebben die jongens laten zien", meende Luijten, die Edinho Pique liet starten. De middenvelder, vorig seizoen een vaste waarde in de eerste elf, was aanvankelijk gestopt, maar haakte toch weer aan. "Edinho had al speelminuten in het tweede gemaakt en vandaag was het een goed moment hem zijn comeback in het eerste te laten maken", vond de oefenmeester, die ook in zijn nopjes was over de rentree van Menno Homan. De verdediger was lang geblesseerd. "Menno heeft dertig minuten gespeeld, Robert Boevé, die terugkeert van een hamstringblessuere, een uur." Luijten sprak daarom van een wedstrijd met alleen maar plussen. "Ik zie die beker als toegevoegde waarde, niet als een belasting. Het is weer een wedstrijd extra om onszelf als team te ontwikkelen. Het zou fijn zijn als we voor de volgende ronde een mooie tegenstander thuis loten."