Vincent de Klerk (links) probeert een tegenstander van Leonidas het spelen te beletten.
Vincent de Klerk (links) probeert een tegenstander van Leonidas het spelen te beletten.

De IJssel wil genieten van de topklasse

Sport 593 keer gelezen

ZAALHOCKEY
Nieuwerkerk aan den IJssel – De IJssel bereidt zich voor op de nieuwe zaalhockeycompetitie. Nog niet eerder speelden de Nieuwerkerkers, die vorig seizoen promoveerden naar de topklasse, op zo'n hoog niveau. "Of het realistisch is dat we ons kunnen handhaven? Ja zeker", zegt coach Matthieu de Jong optimistisch.

Door Erik van Leeuwen

Het tactiekbord waarmee De Jong tijdens het toptoernooi van Leonidas in Rotterdam zeult, is niet echt handig. Vanwege de grootte zou je als coach bijna een assistent inhuren. "In de zaal kun je echt niet zonder", zegt De Jong. "Zaalhockey is een schaakspel. Tactiek is zó belangrijk."

Tijdens de derde wedstrijd tegen Leonidas schuift hij in de rust veelvuldig met magneten. Veel tijd om zich te voorbereiden op de zaalcompetitie heeft De IJssel niet. "Het is een bliksemcampagne", reageert De Jong als 'de voorbereiding' ter sprake komt. "Woensdag hebben we in Op Moer in Moerkapelle de eerste training gehad, donderdag de eerste oefenwedstrijd tegen Zoetermeer."

Het toernooi bij Leonidas is weliswaar nuttig met vier complete wedstrijden, maar het is allemaal wel kort dag richting competitiestart komende zondag. Alles moet in korte tijd gebeuren. Zondag na het toernooi in Rotterdam maakte De Jong zijn selectie bekend. Een selectie die veel bekende namen telt. "Het is voor het grootste deel het team waarmee we gepromoveerd zijn. Dat was ook onze wens en doelstelling. We willen een herkenbare ploeg houden en geen vreemdelingenlegioen creëren. Er was genoeg belangstelling vanuit andere clubs om bij ons te komen spelen, maar dat zien we niet zitten. Het is óók een vriendenploeg. Spelers moet daarin passen."

Enige 'vreemden' in de ploeg zijn Joep Kuipers en Stijn Groothuis, die op het veld actief zijn voor respectievelijk OMHC en HDM. "Joep speelde vorig seizoen al mee, Stijn is opgegroeid bij De IJssel."

Oud-De IJssel-coach Axel Groothuis, vader van Stijn, assisteert De Jong dit seizoen. Die is daar enorm blij mee. "Hij is enorm ervaren, we kunnen elkaar goed aanvullen." Volgens hem is het niet alleen nodig dat het maximale uit de coaching wordt gehaald, maar ook uit de ploeg. "Vorig seizoen kwamen we nog weg als we op zeventig procent van ons kunnen speelden, nu moeten we minimaal negentig procent halen. En soms zal ook dat niet genoeg zijn."

Hij wijst op de eerste grote naam uit de hockeywereld die De IJssel in de topklasse gaat tegenkomen. Als de oranjehemden zich zondag in Delft in de TU-hal melden voor hun eerste wedstrijd, staat aan de andere kant Klein Zwitserland klaar. 'De Steenbokken', de bijnaam voor de spelers van de roemruchte Haagse club, spelen op het veld in de hoofdklasse. "Natuurlijk kijken we daar naar uit", zegt De Jong. "Niet in de zin van 'daar pakken we even punten tegen', maar meer vanwege de belevenis. Op het veld is het ondenkbaar dat we als De IJssel ooit tegen KZ spelen."

Volgens De Jong zal De IJssel het niet moeten hebben van de wedstrijden tegen Klein Zwitserland. "We kunnen ons meten met Berkel en Ring Pass en ik vind ons beter dan Leonidas." Maar dan moet het wel beter gaan dan de wedstrijd op het toptoernooi waarin De IJssel een 3-0 voorsprong uit handen geeft: 4-4. "Onze kracht is niet rennen, rennen, rennen, maar dat gingen we na rust wel doen. De wedstrijd van vandaag is hopelijk een goede leerschool geweest."