De IJssel-coach Mathieu de Jong: “We maakten het in de tweede helft tegen Ring Pass weer gezellig.”
De IJssel-coach Mathieu de Jong: “We maakten het in de tweede helft tegen Ring Pass weer gezellig.”

De IJssel verdient respect en punt

Sport 516 keer gelezen

ZAALHOCKEY
Nieuwerkerk aan den IJssel - Het openingsweekeinde in de topklasse heeft de zaalhockeyploeg van De IJssel respect en het eerste punt opgeleverd. De Nieuwerkerkse formatie, voor het eerst acterend op het op één na hoogste niveau, kwam uitstekend voor de dag tegen het favoriete Klein Zwitserland (0-2) en poetste met een super tweede helft tegen Ring Pass een 5-1 achterstand weg (5-5).

Door Erik van Leeuwen

"Dit is een mooie basis voor het vervolg van het seizoen", zei De IJssel-coach Mathieu de Jong. Zijn ogen glommen van trots. "We hebben vandaag reclame gemaakt voor De IJssel. Op de eerste helft van de wedstrijd tegen Ring Pass na hebben we fantastisch gespeeld."

In het Nieuwerkerkse kamp was erg uitgekeken naar de confrontatie met het 'beroemde' Klein Zwitserland. De Haagse club was met al zijn sterren van het veld gekomen en dat betekende dat de hoofdklasse-club onder anderen twee Argentijnse profs in de gelederen had. De goedwillende 'amateurs' van De IJssel weigerden zich echter in te graven. "We konden twee dingen doen. Of de boel helemaal dichtspijkeren of met open vizier strijden. We hebben gekozen voor het laatste, omdat het onze eer te na is om ons in te graven", aldus De Jong.

De oefenmeester zag vervolgens hoe zijn ploeg de taken uitstekend uitvoerde en de spelers van Klein Zwitserland waar het kon onder druk zette. "We kregen zo waar drie, vier kansen."

De 0-2 nederlaag werd niet als nederlaag maar overwinning beschouwd door De Jong en de zijnen. De vele meegereisde supporters bedankten de spelers met een applaus.

Wellicht nog met het hoofd bij de eerste wedstrijd was de concentratie voor het tweede duel met Ring Pass uit Delft één helft ver te zoeken. De IJssel keek na het eerste bedrijf tegen een 1-4 (Nieuwerkerks doelpunt Joël Waasdorp) achterstand aan. In de rust stelden De Jong en assistent-trainer Axel Groothuis orde op zaken. Het zorgde ervoor dat De IJssel in de tweede helft weer volledig bij de les was. "We zeurden niet op de scheidsrechters en zanikten ook niet meer op elkaar. We maakten het weer gezellig", aldus De Jong. Nadat Ring Pass voor de snelle 1-5 had gezorgd, kwam de motor aan Nieuwerkerkse kant op gang. Met twee treffers wees Vincent Martens zijn ploeg de weg. In de slotfase bracht De Jong een extra veldspeler in voor doelman Pascal Martens. Dat leverde de derde treffer van Vincent Martens op en twee minuten voor tijd de gelijkmaker van Richard van Steensel (5-5).

"We zijn meteen van de nul af", jubelde De Jong. "En geloof me: dat ene punt is niet ons eindstation. We gaan er meer halen, al moeten we elke keer weer het uiterste uit onszelf halen. Dat heeft de wedstrijd tegen Ring Pass wel bewezen."