Bart Slob op weg naar één van de vele Nieuwerkerkse kansen. (tekst: Erik van Leeuwen, foto: Stef Hoogendijk)
Bart Slob op weg naar één van de vele Nieuwerkerkse kansen. (tekst: Erik van Leeuwen, foto: Stef Hoogendijk)

Nieuwerkerk dankt breekijzer Roy de Oude

Sport 404 keer gelezen

VOETBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel – In de titelrace met Bergambacht leek Nieuwerkerk in de thuiswedstrijd tegen het laaggeklasseerde Swift Boys lange tijd op weg naar een sof, totdat breekijzer Roy de Oude een kwartier voor tijd zijn ploeg verloste (1-0). "Het enige juiste antwoord op afbraakvoetbal", aldus trainer Ron Luijten.

"Op papier win je geen wedstrijd", verkondigt de oefenmeester al een tijdje, waarmee hij duidelijk wil maken dat zijn ploeg niet alleen scherp moet zijn voor de grote wedstrijden, maar ook in de duels met de 'kleintjes' in de afdeling honderd procent geconcentreerd moet zijn. "Bij de les waren we wel, alleen kwam dat niet in de score tot uitdrukking", zei Luijten. "De uitslag zegt niet alles. Het klinkt misschien gek, maar ik vond dit één van de betere wedstrijden van onze kant, zeker als je kijkt naar de omstandigheden."
Nieuwerkerk trof op Sportpark Dorrestein een tot de tanden gewapend Swift Boys. De bezoekers waren niet gekomen om mee te werken aan een Nieuwerkerks doelpuntenfeestje. "Dat is natuurlijk hun goed recht, maar je kunt ook overdrijven. Swift Boys wilde écht niet voetballen", hekelde Luijten vooral de manier waarop de gasten de negentig minuten wilden doorkomen. "Vertragen, balletje wegtrappen, het was vervelend gedoe. Ja, ik ergerde mij daar wel aan." Zeker omdat Nieuwerkerk ondanks een reeks mogelijkheden lange tijd verzuimde te scoren. "Die keeper ranselde de ene na de andere bal uit zijn doel", verzuchtte Luijten. "Dat hebben wij altijd." Zijn spelers bleven echter opvallend kalm, ook toen de tweede helft al ver gevorderd was. "Op zich speelden we best goed. Na de pauze hebben we een omzetting gedaan. Remco Langerveld is van de zijkant centraal achter de spits gaan spelen. Dat leverde nog meer druk op. Met Roy de Oude en Stefan van der Vlegel erbij hadden we zes aanvallers." Uiteindelijk zorgde Roy de Oude voor de ontlading bij Nieuwerkerk. De van een blessure teruggekeerde spits scoorde na een goede actie van Wayne van den Burg (1-0). Luijten: "Dit zijn voor ons de lastigste wedstrijden. Ondanks al het getreiter van Swift Boys zijn we onze taken blijven uitvoeren."