Logo hartvanzuidplas.nl
Spelers en staf vieren het kampioenschap van CKV Nieuwerkerk 2 in Sassenheim.
Spelers en staf vieren het kampioenschap van CKV Nieuwerkerk 2 in Sassenheim.

Groei CKV 2 resulteert in fraai kampioenschap

  •   145 keer gelezen   Sport

KORFBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel – Het tweede team van korfbalvereniging Nieuwerkerk bereikte zaterdag een nieuwe mijlpaal door voor het eerst in de clubhistorie kampioen te worden van de reserve-hoofdklasse. De 21-29 overwinning op TOP 3 in Sassenheim zette de kroon op het werk.

Door Erik van Leeuwen

In vrijwel elke competitie zit aan een kampioenschap een prijs verbonden, maar voor Nieuwerkerk 2 blijft de felbegeerde promotie naar het allerhoogste reserveniveau in de zaal echter uit. Omdat de korfbalbond de tweede teams heeft gekoppeld aan de eerste teams van de Korfbal League, kan de ploeg van trainer Edwin Visser de reserve-Korfbal League uit het hoofd zetten. "Ik moet toch eens gaan voorstellen aan de KNKV om die regels te veranderen", zei aanvoerder Rick van Horik lachend. "Ik had graag in de reserve-Korfbal League gespeeld. Ik begrijp de praktische redenen achter de opzet, maar nu spelen niet de beste reserveteams op het hoogste niveau."

Echt een probleem maakte Van Horik, volgens hem is hij met Jasper Marck 'de oudste van het stel' (29 jaar), er ook weer niet van. Daarvoor waren zijn blijdschap en trots te groot. "We hebben als team een geweldige ontwikkeling doorgemaakt", analyseerde hij het afgelopen zaalseizoen. "Vooral de laatste twee seizoenen is het hard gegaan. We wisten aan de vooravond van dit seizoen dat we een kans maakten, maar dat we één wedstrijd voor het einde al kampioen zijn geworden is echt een hele mooie prestatie."

Groen Geel 2 uit Wormerveer en DSC 2 uit Eindhoven waren de grote concurrenten van Nieuwerkerk 2. "We hebben echt een heel goed seizoen gespeeld", stelde trainer Edwin Visser. "We hebben maar één wedstrijd verloren, met één doelpunt verschil bij DSC. Eigenlijk was dat onnodig. Van Groen Geel 2 hebben we zowel thuis als uit gewonnen."

Visser en Van Horik werden tien jaar geleden ook kampioen: Visser was toen trainer van A1 van Nieuwerkerk, Van Horik nog tiener. "Grappig dat we nu weer kampioen worden", reageerde Van Horik, die wees op de samenstelling van zijn team. Met elf spelers gaf Nieuwerkerk 2 het 'doorrouleren' nieuwe betekenis. "Dat kan ook minder goed uitpakken, maar bij ons werkte het gewoon goed. Hoe meer je wisselt hoe meer dat ten koste van automatisme zou kunnen gaan; bij ons won het voordeel van de variatie het. We hebben met heel veel verschillende combinaties gespeeld, waardoor je niet altijd in de klassieke rebound met puntaanvaller-combinatie speelt. Daarnaast is collectief verdedigen een wapen van ons team geworden."

Dat ook Nieuwerkerk 1 aan de weg timmert, speelt mee in het succes. "Zeer zeker", bevestigt Visser, die komend seizoen aan de slag gaat als hoofdtrainer van SDO Kamerik. "Bij ons trainen één en twee samen. Het niveau is het afgelopen seizoen weer hoger geworden en daar profiteren wij ook van. Wij sparren veel met het eerste."

Visser en Van Horik azen met Nieuwerkerk 2 op de dubbel. Op het veld zijn de reserves ook nog kansrijk voor de titel. Visser: "We staan vier punten achter op koploper TOP Arnemuiden 2, maar we hebben een wat makkelijker programma. Als TOP de eerste speeldag verliest van GKV 2 hebben we alles weer in eigen hand."

Voordeel op het veld is dat bij een eventuele titel in de reserve-hoofdklasse wel promotie volgt naar het hoogste niveau, reserve-ereklasse. Van Horik: "Eerst zaterdag maar een feestje vieren. Voor en na de wedstrijd van zaterdag in de Kleine Vink tegen KVS worden we gehuldigd door de club."

Meer berichten