Logo hartvanzuidplas.nl
Ook spelers uit de seniorenselectie gaan bij de opleiding een belangrijke rol spelen.
Ook spelers uit de seniorenselectie gaan bij de opleiding een belangrijke rol spelen.

CKV Nieuwerkerk gaat jeugd breder opleiden

  •   649 keer gelezen   Sport

KORFBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel – CKV Nieuwerkerk past in de loop van dit seizoen zijn jeugdopleiding aan. De club gaat breder opleiden in de hoop dat alle talenten zich optimaal kunnen ontwikkelen. "We willen voorkomen dat er talent verloren gaat."

Bij de start van de tweede helft van de veldcompetitie wordt de nieuwe opleiding al bij de E- en D-pupillen ingevoerd. "Wij verwachten er veel van", reageert Martijn Huijser namens de club. Met de aanpassing volgt Nieuwerkerk sportbrede ontwikkelingen in Nederland. "Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het heel moeilijk is om tot het veertiende jaar van een kind in te schatten hoeveel talent het heeft en hoe zich dat ontwikkelt. Het is dus niet te bepalen hoe goed iemand later wordt en of een speler van tien jaar het eerste of tweede haalt. Dat heeft ons tot nadenken gezet. We hebben inspiratieavonden gehouden en daar is dit nieuwe jeugdplan uitgekomen."
Huijser geeft het voorbeeld van Aram Brouwers, die bij Nieuwerkerk nooit vast in het eerste jeugdteam speelde, maar later wel een seizoen actief was in de Korfbal League bij DSC uit Eindhoven en ook speelde bij hoofdklasser HKV/Ons Eibernest in Den Haag. "Het is bij ons altijd zo geweest dat de beste kinderen in de hoogste twee teams van die leeftijdscategorie spelen. Dat willen we niet veranderen, wel de manier van training geven. De D1 en D2, om de D-lijn als voorbeeld te nemen, kregen in de bestaande situatie een eigen trainer en opleiding. Beter dan de D3 en D4, die weer hun eigen trainers hadden. We willen af van dat verschil en iedereen hetzelfde aantal trainingsuur en -plezier aanbieden. Het is de bedoeling dat er, naast één teamtraining, één gezamenlijke training komt waarbij alle oefenstof aan alle spelers in die leeftijdscategorie wordt aangeboden. Er is één hoofdtrainer die met assistentie van de andere trainers de training verzorgt. Op die manier ontstaat ook een trainer-traint-de-trainerprincipe, waarbij we de trainersstaf een kwaliteitsimpuls geven en de kwaliteit van de opleiding verbeteren. Voordeel van die gezamenlijke training voor bijvoorbeeld de D-lijn is dat het makkelijker wordt een beeld te krijgen van spelers en hun ontwikkeling. Voorheen lag de focus op twee selectiemomenten in het seizoen, nu wordt een speler het gehele seizoen gevolgd." Huijser benadrukt dat de aanpassing flexibiliteit vergt van trainers en andere vrijwilligers. "De trainingsstructuur verandert en ook de manier van inzetbaarheid van trainers en coördinatoren. We beginnen met de E- en D-jeugd. De ervaringen die we daar opdoen kunnen we gebruiken bij de verdere invoering van het plan. We gaan ongetwijfeld tegen zaken aanlopen waar we van tevoren geen rekening mee hebben gehouden."

Meer berichten