Logo hartvanzuidplas.nl
Bart van den Berg (midden) met het succesvolle team van de Nieuwerkerkers.
Bart van den Berg (midden) met het succesvolle team van de Nieuwerkerkers.

Landskampioen TCN heeft zware start

  •   48 keer gelezen   Sport

TENNIS
Nieuwerkerk aan den IJssel - De heren van TCN kunnen bij de start van de nieuwe competitie, komende zondag, meteen aan de bak. De landskampioen ontvangt op het eigen tennispark Lewabo, de verliezend finalist van vorig jaar, die belust is op revanche.

Door Erik van Leeuwen

Voor twee spelers komt de competitie-ouverture waarschijnlijk te vroeg. Stefan Fransen en Guy den Heijer zijn nog herstellende van blessures en derhalve niet wedstrijdfit. Omdat het onzeker is of het duo in actie kan komen, heeft TCN Alban Meuffels bereid gevonden om zich als stand-in beschikbaar te houden.

Fransen en Den Heijer waren er onlangs wel bij toen TCN op Ibiza een trainingskamp afwerkte. Het was een cadeautje van de sponsor van de club voor de historische prestatie van vorig jaar toen voor de tweede maal in de clubgeschiedenis de landstitel werd veroverd.

"Stefan en Guy hebben wat pijntjes en hopelijk zijn ze snel weer honderd procent fit", reageert Bart van den Berg, die voor het eerst sinds drie jaar een blessurevrij winterseizoen achter de rug heeft.

De 25-jarige tennisser hoopt via het spelen van Future-toernooien voldoende punten te halen om door te breken in het mondiale tennis. "Nadat ik mijn studie heb afgerond, heb ik bewust gekozen om het een paar jaar te proberen. Ik wil later niet zeggen dat ik spijt heb dat ik het niet geprobeerd heb."

Van den Berg staat momenteel rond de duizendste plek op de wereldranglijst. Niet gek, maar om je geld te verdienen met tennis moet hij nog wat plaatsen stijgen. "De top 125 van de wereld verdient goed, maar daaronder is het geen vetpot." Hij moet zelf een groot deel van zijn toernooien financieren. "Mijn ouders steunen mij. Van alleen het prijzengeld en geld dat ik bij de club krijg, red ik het niet."

In het zomerseizoen zijn er Future-toernooien in Nederland (zeven), Duitsland en België, maar in de winter moet Van den Berg, om aan zijn benodigde punten te komen, het verder weg zoeken. "Ik heb er drie gedaan in Kazachstan, toen drie in Egypte en daarna drie in Qatar. Vervolgens weer eentje in Egypte en in Tunesië", somt hij op.

Zijn resultaten noemt hij 'wisselend'. "Ik heb niet extreem veel punten gepakt." Toch beschouwt hij het winterseizoen als zeer nuttig, omdat hij voor het eerst blessurevrij was. "De vorige twee seizoenen heb ik getobd met blessures, schouder en pols."

De heren-eredivisie met TCN beschouwt hij niet als een tussendoortje. "Beslist niet, ik vind het erg belangrijk om goed te presteren met TC Nieuwerkerk. De herencompetitie wordt steeds belangrijker."

Het wordt volgens hem een zware klus om het kunststukje van vorig jaar met TCN te herhalen. "De concurrentie heeft zich verder versterkt. Lewabo bijvoorbeeld was al sterk, maar is nog sterker geworden."

Aangezien de play-offs bij Nieuwerkerk worden gespeeld, is er Van den Berg en zijn ploeggenoten veel aan gelegen om bij de eerste vier in de reguliere competitie te eindigen. "Dat geeft zeker extra druk. Onze kracht is dat we al jaren bij elkaar in het team zitten. Hopelijk kunnen we dat voordeel weer uitbuiten."

Meer berichten