Logo hartvanzuidplas.nl
Luke Schaaf in actie in de competitiewedstrijd tegen Olympia. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)
Luke Schaaf in actie in de competitiewedstrijd tegen Olympia. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)

Luke Schaaf kent z'n plaats bij Groeneweg

  •   172 keer gelezen   Sport

VOETBAL
Zevenhuizen - Luke Schaaf begint met Groeneweg aan de belangrijkste fase van het seizoen. De verdediger hoopt zich via de nacompetitie met de Zevenhuizenaren in veiligheid te spelen in de eerste klasse. "Eigenlijk gaat het nu pas beginnen."

De KNVB maakte afgelopen week in een schrijven bekend dat middenmoter BMT per direct uit de competitie zou worden gezet. De Hagenaars degraderen daardoor als enige ploeg rechtstreeks. Schaaf (25) twijfelt niet aan het nieuws, wel vraagt hij zich hardop af of 'het al definitief is'. "Volgens mij kan de club nog in beroep gaan. In dat geval betekent het dat de zaak nog een staartje krijgt." Hij wil er maar mee zeggen dat Groeneweg zich niet te vroeg rijk moet rekenen. De Zevenhuizenaren hebben immers baat bij het uit de competitie zetten van BMT. Mét BMT zijn zij nog niet zeker van een nacompetitieplaats. "Laten we er zelf eerst maar voor zorgen dat we Velo voor blijven. Als dat lukt, hoeven we nergens anders rekening mee te houden." Het gaat Schaaf sowieso veel te ver om al vooruit te kijken. "Eerst VOC, daarna Moerse Boys", somt hij de eerstvolgende wedstrijden uit de reguliere competitie op. "En voordat we aan die eventuele nacompetitie beginnen wacht nog het 90-jarig bestaan van de club. Daar kijk ik ook naar uit."
Zaterdag 1 juni mogen Schaaf en zijn ploeggenoten een clinic geven aan de jeugd. "Dat vind ik gaaf. Dat zijn ventjes die toch tegen je op kijken." Zelf is hij wars van persoonsverheerlijking. Hij heeft een nuchtere inborst en vindt zichzelf allesbehalve een bijzondere voetballer. "Ik heb vroeger nooit gedacht dat ik in het eerste elftal zou komen. We hadden in de A een goed elftal, maar de helft van de spelers ging mee met de trainer naar Be Fair. Coen Hoogeveen en ik sloten aan bij de senioren." Hij moet lachen als zijn debuut ter sprake komt. "VEP uit. Een paar minuten voor tijd viel ik in. Ik kreeg een rotschop en mijn tegenstander rood. Dat was onvergetelijk, haha." Trainer René van Beek deed daarna steeds vaker een beroep op hem. Als een trouwe krijger van een stam volbracht hij vaak zijn missies. Schaaf, bescheiden: "Ik vind mezelf geen bijzondere kwaliteiten hebben. Ik ben een bal-afpakker." En, eveneens typerend: "Ik denk dat er na het stoppen van Remco van Leeuwen als rechtsback weinig keus was." Zijn jeugdtrainers hadden al snel in de gaten met wat voor karakter zij te maken hadden. "Ze gebruikten mij meestal om een man uit te schakelen." Die taak heeft hij nu als rechtsback. "De linksbuiten onschadelijk maken. Daarna komt een goede voortzetting, wéér daarna de achterlijn van de tegenstander halen en een voorzet op maat geven. Als dat lukt heb ik alle vinkjes achter mijn naam die ik kan krijgen. Maar dan doe ik het wel heel goed."
Groeneweg-oefenmeester Van Beek heeft de waarde van Schaaf al lang ingezien. Hij is van de strengere regels. Wie niet twee keer traint per week staat niet in de basis. Die regel lijkt echter niet op te gaan voor zijn rechtsback, die vanwege studie lange tijd maar één sessie kon volgen. Toch speelde hij dit seizoen zestien, zeventien wedstrijden in Groeneweg 1. "Ik had me er al helemaal bij neergelegd om meer wedstrijden bij het tweede te spelen. Dat zou ik terecht hebben gevonden, zeker ten opzichte van jongens die wel meer trainingsarbeid verrichten." "De omstandigheden maakten dat ik toch vaak in het eerste heb moeten spelen. We hebben te maken gekregen met blessures en schorsingen. Blijkbaar heeft de trainer dan toch de afweging gemaakt om voor mij te kiezen. Inmiddels heb ik twee van de zeven modules van mijn opleiding gedaan. Dit seizoen ben ik klaar en ik train alweer een tijdje twee keer in de week."

Meer berichten