De IJsselheren vieren met een ererondje over het veld de promotie naar de eerste klasse.
De IJsselheren vieren met een ererondje over het veld de promotie naar de eerste klasse.

De IJssel wil van een acht een tien maken

Sport 462 keer gelezen

HOCKEY
Nieuwerkerk aan den IJssel – Als bolleboos in de studiebanken probeert De IJssel zijn cijfer voor het examen nog omhoog te halen. De Nieuwerkerkers promoveerden zondag via een 5-0 zege op Drunen voor het eerst in de clubgeschiedenis naar de eerste klasse. Het volgende doel is het kampioenschap.

Door Erik van Leeuwen

De spelers van De IJssel zijn vast van plan om ook de titel te winnen in de tweede klasse. "Promoveren is leuk, maar kampioen worden is nóg leuker", klonk het zondag na de winst op Drunen uit de mond van aanvoerder Vincent Martens. Broer Pascal moedigde hem aan: "Promotie is een acht, het kampioenschap een tien."

Daarom ook beloofde Vincent Martens (25) het bij één klein biertje te laten op het ereterras bij De IJssel. "We mogen onszelf en onze trainer niet teleurstellen."

Die trainer, Willem Kauffmann, liet vorige week al weten dat het veiligstellen van een promotieplek zonder kampioenschap, voor hem gelijk staat aan blij zijn met het halen van de finale op de Olympische Spelen. "We hebben zilver, ik wil goud."

"Willem heeft daar wel gelijk in natuurlijk", reageerde Vincent Martens. "Het kampioenschap zou de kroon op het seizoen zijn. Als we het niet halen, zal dat toch een smetje zijn."

Van Pascal Martens (29) straalde tegen Drunen het fanatisme er weer vanaf. Toen een Drunen-speler de bal wegtrapte, liet hij duidelijk aan de scheidsrechter merken dat dat een gele kaart was. "Hij gaf 'm niet. Zijn verklaring was dat het er wedstrijd niet naar was. Kort daarvoor kregen wij wel geel. Ik bedoel maar. Dat fanatieke zit in me. Ik wil winnen. 5-0, nee, met 6-0."
"Je moet ook kunnen genieten", meende broert Vincent. "Ik vond dat we dat nog te weinig deden vanmiddag."
Vandaar dat hij een kwartier voor tijd, bij een 5-0 voorsprong en Drunense druk, een seintje gaf aan zijn keepende broer. "Ik fluisterde hem in dat hij maar tijd moest rekken."
Pascal: "Toen heb ik maar net gedaan alsof mijn leggards niet goed zaten."
Toneelspel met de gedachten om van het moment te genieten. Vincent Martens: "Ik heb wel even teruggedacht aan vorig seizoen. Na de eerste competitiehelft stonden we in de degradatiezone. En nu, anderhalf jaar later promoveer je. We zijn enorm gegroeid. Daar ben ik echt trots op."

De architect van dat succes, Willem Kauffmann, maakte zich na zijn reguliere nabeschouwing op het veld ('De tweede helft was klasse') snel uit de voeten. Toen de champagneflessen gingen spuiten en de traditionele teamfoto met zijn juichende spelers werd genomen had hij zich anoniem in het publiek begeven. "Willem is heel belangrijk geweest voor de ontwikkeling van dit team", constateerde Vincent Martens. "Hij heeft ons leren nadenken over het spel. Het is schaken. Zoek de ruimte. Dat hebben we geweldig onder de knie gekregen."

Dat bleek ook tegen Drunen, dat probeerde 'hoog druk' te zetten. Als een geoefend puzzelaar zochten de gastheren de weg naar de oplossing. En als die oplossing er kwam, stond De IJssel met vele aanvallers voor het Brabantse doel. Het leverde vele kansen en vijf doelpunten (Joël Waasdorp 3, Tom Blomsma en Niels Holterman) op.

Volgens Vincent en Pascal Martens is De IJssel rijp voor de eerste klasse. "We hebben dit seizoen heel vaak geoefend tegen eersteklassers. Daardoor weten we dat we het niveau aankunnen. We gaan heus geen gek figuur slaan", verzekerde Vincent.
Maar eerst moet nog een volgende klus worden geklaard: bij winst in de volgende twee wedstrijden kan De IJssel ook het kampioenschap vieren.