Logo hartvanzuidplas.nl
Spelers van De IJssel uit de succesvolle jaren negentig met de huidige hoofdmacht.
Spelers van De IJssel uit de succesvolle jaren negentig met de huidige hoofdmacht.

De IJssel is niet bang voor eerste klasse

  •   254 keer gelezen   Sport

HOCKEY
Nieuwerkerk aan den IJssel – De 2-1 zege op Goirle leverde De IJssel dan wel niet het kampioenschap van de tweede klasse op, op sportpark Dorrestein nam de stemming 'kampioenswaardige' proporties aan. De Nieuwerkerkers waren immers al verzekerd van promotie naar de tweede klasse.

Door Erik van Leeuwen

Het feestje van twee weken geleden werd nog eens dunnetjes overgedaan. "We kunnen het niet meer terugdraaien", reageerde keeper Pascal Martens op de voorlaatste wedstrijd in en tegen Dordrecht waarin De IJssel het kampioenschap verspeelde. Door die nederlaag verloor de formatie van trainer Willem Kauffmann de regie in de titelrace. OMHC had op de laatste speeldag genoeg aan een gelijkspel om kampioen te worden en De IJssel te verwijzen naar de tweede plaats.

"Jammer dat we het seizoen niet hebben kunnen bekronen met een kampioenschap", stelde Kauffmann, zittend op een bankje op ruime afstand van het vreugdetoneel ('ik ben niet zo'n feestbeest'), nuchter vast. "Jammer ook dat we op doelsaldo geen kampioen zijn geworden."

"Dat was ook ons manco: we hebben te veel kansen laten liggen. Vandaag óók weer. Schandalig veel."

De oefenmeester was sowieso niet te spreken over de laatste wedstrijd van De IJssel, die hij typeerde als 'slordig'. "Er is helaas gebeurd waarvoor ik vreesde: de promotie van twee weken geleden was moordend voor ons ambitieniveau. De wil om de laatste twee wedstrijden te winnen en meer nog het besef wat daar voor gedaan moest worden, was er niet."

Volgens Kauffmann staat zijn elftal niet open voor 'excentrieke' motivatie; op prikkels vanaf de zijlijn wordt niet gereageerd. "Daarom hoor je mij ook niet schreeuwen of andere rare dingen doen. Daar ben ik trouwens het type ook niet voor, maar bij dit team heeft het ook geen enkele zin. Alleen zijzelf kunnen die motivatie bij zichzelf oproepen. Bij deze jongens moet het op een wedstrijddag goed zitten, en gelukkig hebben we heel veel goede dagen gehad." Hij kent zijn pappenheimers.

Hij heeft er zijn aanpak op gebaseerd: praten is bijna net zo belangrijk geworden als trainen. "Veel wedstrijden spelen, dat vinden deze jongens fijn."

Dat deed De IJssel dan ook. Kauffmann telde er 45, waarvan twaalf tegen eersteklassers. Bijkomstig voordeel is dat De IJssel komend seizoen niet voor verrassingen komt te staan een klasse hoger. "Ja, we kunnen het aan", antwoordde Kauffmann op de vraag of het oranje van sportpark Dorrestein goed genoeg is voor de eerste klasse.

De progressie is te boeken in het hoofd, niet in de benen. "We gaan zeker niet meer of harder trainen", verklapte Kauffmann, die aangaf wel meer te gaan inpraten op zijn spelers. "Ze moeten geen zesje of zeven meer van zichzelf accepteren."

"Een 7,5", gaf hij als cijfer voor dit seizoen. "Ik ben niet van de achten", zei hij. "Dat neemt niet weg dat ik trots ben op deze ploeg. Die jongens komen van ver."

"In oktober van vorig seizoen hadden we vijf gespeeld nul punten. Ruim anderhalf jaar later zijn we gepromoveerd", riep hij in de herinnering.

Over-enthousiast waren de oud-spelers van De IJssel, die in 1997 en 1999 promoveerden van de vierde naar de tweede klasse. Spelers uit die vroegere gloriejaren waren zondag als toeschouwers aanwezig als eerbetoon voor de prestatie van De IJssel 1 en zagen Vincent Martens en Rowan Algera de winst veiligstellen (2-1). "Dit is een soort reünie", zei voormalig coach Axel Groothuis. "Voor volgend seizoen hoeven ze zich geen zorgen te maken", had hij ook een mening klaar over het huidige eerste. "Het wordt alleen maar makkelijker in de eerste klasse. Dit seizoen moest De IJssel het spel maken, straks krijgen ze veel meer ruimte. Moet De IJssel bang zijn voor de eerste klasse? Het is eerder andersom."

De progressie is te boeken in het hoofd, niet in de benen

De IJssel nam zondag afscheid van Bob en Sjors Metz en Mark van Schaijk. Spelers die al eerder bij De IJssel speelden nemen hun plaatsen in: Stijn Groothuis (HDM), Jim Dronk en Daan Oosterdorf. "Ho ho", corrigeerde Kauffmann. "We hebben een selectie van dertig man. De komende weken gaan we selectiewedstrijden spelen."
Tussen neus en lippen door liet Kauffmann weten dat tien spelers al zo'n beetje vaststaan voor hem. Hij hoeft niet zo nodig spelers van 'buitenaf'. "Tristan Algera en Diede van Puffelen zijn welkom, maar die hebben hier in de jeugd gespeeld", wees hij met een vette knipoog naar de twee spelers van hoofdklasser Rotterdam. "Deze club hoort een eerste team te bouwen rond eigen jongens. Dat is helemaal prima."

Meer berichten