Logo hartvanzuidplas.nl
Luke Schaaf, Jos Pieter Hordijk en Luuk Gritter zoeken troost bij elkaar. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)
Luke Schaaf, Jos Pieter Hordijk en Luuk Gritter zoeken troost bij elkaar. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)

Doodse stilte in kleedkamer 13

  •   363 keer gelezen   Sport

VOETBAL
Voorschoten - Voor Groeneweg is de pret in de eerste klasse alweer voorbij. Precies 381 dagen na het kampioenschap in de tweede klasse moest de club, uitgerekend in het jubileumjaar, het gewonnen terrein prijsgeven. Een ontnuchterende nederlaag in Voorschoten tegen ROAC uit Rijpwetering maakte een einde aan de status van eersteklasser: 0-3.

In kleedkamer 13 (!) van Voorschoten'97 heerste even voor vieren een doodse stilte. De hoofden waren gebogen, de verslagenheid groot. In die 'sfeer' sprak trainer René van Beek opbeurende woorden. "En we gaan straks gewoon met zijn allen wat drinken op de club", klonk het door de allesbehalve geluidsdichte kleedkamermuur.

De stemming voor de wedstrijd zat er nog zo goed in. Mentaliteitsgoeroe Irene Bakker, die dinsdag had gezorgd voor opblaasbare baden waar de spelers hun zege op Teylingen konden vieren, had ook haar best weer gedaan. In de bus van Zevenhuizen naar Voorschoten las ze voor iedere speler en staflid een gedicht van zes regels voor. "We hebben gegild van het lachen", zei een Groeneweg-bestuurslid.
Dat lachen was er uren later even niet meer bij. In die vermaledijde kleedkamer 13 kon je een speld horen vallen. Wie bij het opengaan van de deur een blik wierp in de ruimte zag alleen spelers die naar de grond gluurden.
"Vreselijk", vatte Van Beek het lot dat Groeneweg ten deel was gevallen samen. "Als voetballer weet je dat het erbij hoort, dat er de mogelijkheid bestaat dat je degradeert, maar het blijft vreselijk om mee te maken." De Goudse oefenmeester sprak verder over een zure uitkomst. "Ik ben er helemaal ziek van."

Vorig jaar was hij na het kampioenschap nog de gangmaker op het feest. Clubsjaal om het hoofd, springen en hossen voor de kar waarmee een rondrit door het dorp werd gemaakt. Nu, een degradatie rijker, was Van Beek ook een 'grote vent'. Hij sprak over het nemen van verantwoordelijkheid. "Ik heb keuzes gemaakt die niet goed zijn uitgepakt vandaag, maar ik heb ze wel met overtuiging genomen."

De trainer was genoodzaakt om zijn elftal ten opzichte van de 2-1 zege op Teylingen op één plaats te wijzigen omdat Coen Hoogeveen op vakantie was. Hij besloot Freek Hoogeveen de linkerkant te laten bestrijken. Menno Baars en Robin Zuierveld vormden maandag het spitsenduo. "We hebben vandaag Coen node gemist. Hij is de motor op links. Met Freek hadden we nu een rechtspoot op links. Dat is lastig."

Mede daardoor kwam Groeneweg nauwelijks tot aanvallende impulsen. Desondanks had de eersteklasser een licht overwicht in de eerste helft. Twee minuten voor rust kwam de 1-0 van ROAC uit de lucht vallen. Doelman Niels Heijkoop maakte een inschattingsfout door uit zijn doel te komen, Sam van der Geest scoorde. Groeneweg probeerde na rust ROAC vast te zetten, maar net nadat de Zevenhuizenaren de duimschroeven wat vaster gingen aandraaien, ging Heijkoop weer in de fout. Dit keer profiteerde Bart Hogenboom: 2-0.
Het was de nekslag voor Groeneweg, dat wanhopig aanviel. ROAC, dat in de competitie maar 27 doelpunten had geïncasseerd, hield eenvoudig stand en maakte via Van der Geest zelfs een derde goal (3-0).

De rouw was al ingezet toen de goed leidende scheidsrechter Bas Oosterlaken, die geen blessuretijd bijtrok, affloot. "We hebben op die kopkans van Mario van Dieren niets afgedwongen", reageerde invaller Jos Pieter Hordijk. Net als zijn trainer had hij het gevoel dat er voor Groeneweg veel meer had ingezeten. "Met alle respect voor ROAC, maar dit is onnodig."

"Ik denk dat we een betere ploeg hebben dan ROAC, maar het gaat om het moment suprême", zei Van Beek. "Te veel spelers hebben hun niveau niet gehaald. Dan weet je dat dit kan gebeuren. We wisten dondersgoed dat we een moeilijk seizoen in de eerste klasse tegemoet zouden gaan, maar het is wel jammer dat we nu net degraderen in het jubileumjaar."
Jammer vond hij het ook dat hij Maurice Eckhardt geen afscheid in stijl kon geven. De routinier (37) zakt volgend seizoen af naar het tweede. "Eckkie was inzetbaar, maar ik vond dat we tijdens de wedstrijd andere kwaliteiten nodig hadden."

Hij kon niet om de negatieve hoofdrol van zijn keeper heen. "Bij de eerste twee goals ging hij niet vrijuit, maar ik ga deze nederlaag niet aan één speler ophangen. Het was gewoon niet goed genoeg wat we met elkaar hebben laten zien."

Meer berichten