Gladde vloer zorgt voor kater bij ZVH
Logo hartvanzuidplas.nl
Koortsachtig overleg tussen scheidsrechter Koos Nederhoed, jurylid Huub van Buul en spelers van ZVH en Dynamo (foto: André Dirks).
Koortsachtig overleg tussen scheidsrechter Koos Nederhoed, jurylid Huub van Buul en spelers van ZVH en Dynamo (foto: André Dirks).

Gladde vloer zorgt voor kater bij ZVH

  •   keer gelezen   Sport

VOLLEYBAL
Zevenhuizen - Alles in sporthal Swanla was er klaar voor, de rentree van RECO ZVH in de eredivisie. Ouderwets goed gevulde tribunes (500 man), vele sponsors en met het Apeldoornse Dynamo een aantrekkelijke tegenstander. De avond eindigde echter met een spiegelgladde vloer én een kater.

Door Erik van Leeuwen

Bij een 5-9 stand in de tweede set besloot scheidsrechter Koos Nederhoed na overleg met NeVoBo-jurylid Huub van Buul de wedstrijd te staken. Hun conclusie: de veiligheid van de spelers was door de gladde vloer in het geding. Bij de stand 2-4 hadden Nederhoed en Van Buul al kort overleg gehad.

"Een begrijpelijke keuze, hoe vervelend ook", legde ZVH-coach Kristian van der Wel zich bij het besluit neer. "In eerste instantie had ik zoiets van 'is het echt zo erg', maar toen ik na een kwartier over het speelveld liep om mijn spullen te pakken gleed ik ook uit. Ze hebben de juiste beslissing genomen."

Dat vond ook ZVH-voorzitter Joke Scheffers. "Het gaat om de spelers, het is niet leuk voor het in groten getale opgekomen publiek, maar ik denk dat iedereen wel begrijpt dat onder deze omstandigheden niet verder gespeeld had kunnen worden."

Door de hoge luchtvochtigheid in de hal ontstond een condenslaagje op de vloer. Dat werd tijdens de wedstrijd steeds erger. Vooral de spelers van Dynamo hadden moeite om op de been te blijven. Dat beletten de gasten overigens niet om de eerste set overtuigend naar zich toe trekken: 15-25.

"We hadden grote problemen met de servicepass", reageerde Van der Wel. "Door de servicedruk van Dynamo kwamen we niet tot een goede pass en daardoor was onze aanval te voorspelbaar. Alles ging te makkelijk over het net."

Bij Scheffers overheerste de kater. Volgens haar staan de gebeurtenissen niet op zichzelf. "Deze hal heeft een klimaatprobleem. Er komt te weinig droge lucht binnen." Dat de toeschouwers het nodige vocht van buiten mee naar binnen namen – het regende flink – versterkte het probleem. "Dat was zeker niet de oorzaak", meende Scheffers. "Bij de wedstrijd van heren 2 's middags waren er ook al problemen. We hoopten dat de omstandigheden in de hal wat beter zouden worden."
Aangezien ZVH slechts huurder is van de hal, kijkt de club vooral naar de gemeente. Volgens Scheffers is het klimaatprobleem bekend. "We hebben het al een paar keer aangekaart. Voor de vakantie heb ik nog ingesproken bij de gemeenteraad. Ik hoop echt dat er maatregelen genomen worden. Het had vandaag zo'n mooie avond kunnen zijn, met ZVH doen we toch aan een stukje Zuidplas-promotie."

De wedstrijd zal in een later stadium moeten worden uitgespeeld. Voor ZVH staat vanavond de tweede wedstrijd in de eredivisie op het programma: bij SSS in Barneveld. Zaterdag doet Swanla dienst als locatie voor de wedstrijd tegen Talentteam Papendal. Van der Wel probeerde de focus vooral op het sportieve aspect te houden. "Na deze twee wedstrijden weten we meteen waar we staan. SSS is een concurrent."

Meer berichten