Logo hartvanzuidplas.nl
Bram Wiltenburg (3) ziet de bal op de netrand komen. ZVH gedijt niet in subtropisch Swanla.
Bram Wiltenburg (3) ziet de bal op de netrand komen. ZVH gedijt niet in subtropisch Swanla.

ZVH gedijt niet in subtropisch Swanla

  •   171 keer gelezen   Sport

VOLLEYBAL
Zevenhuizen – De volleyballers van Reco ZVH sloten zaterdag een bewogen eerste week in de eredivisie af met een nederlaag. In subtropisch Swanla hield het Talentteam Papendal het hoofd koel tegen de mannen van trainer/coach Kristian van der Wel: 0-3 (18-25, 18-25, 19-25).

Door Erik van Leeuwen

Liefhebbers van een beetje warmte zaten zaterdagavond goed in Swanla. Toen ZVH en het Talentteam hun wedstrijd speelden, gaf het kwik in de sporthal een temperatuur ver boven twintig graden aan. Hoeveel het precies was, kon niemand zeggen, maar het voelde aan als een Zweedse sauna. "We hebben in elk geval kunnen spelen, dat is al wat", reageerde Van der Wel, die niet ondankbaar wilde zijn ten opzichte van club, beheerder van de sporthal en de gemeente, die na het echec van zaterdag tegen Dynamo - het duel moest in de tweede set gestaakt worden - , alles in het werk hadden gesteld om de tweede thuiswedstrijd in de eredivisie te laten doorgaan.

Toen Van der Wel na afloop van de wedstrijd tegen het Talentteam een microfoon van NOS Langs de Lijn onder zijn neus kreeg, wees hij meteen op de vier 'bakbeesten' in de hoek. "Dinsdag stonden ze er al." Die bakbeesten waren de vier condensatiedrogers. Bijgeleverd: vier grote bakken die om de zoveel tijd gevuld waren met water. Vocht dat uit de muur van de sporthal werd onttrokken. Negentig liter was er afgelopen week afgevoerd. Het plaatsen van de condensatiedrogers ging vergezeld met een andere maatregel: een draai op de temperatuurschakelaar. Gevolg: zomerse waarden in Swanla waardoor niet alleen spelers, maar ook toeschouwers met een verhit hoofd liepen. "Ik had er best wel last van", reageerde ZVH-speler Caïn van Hal. "En ik ben als beachvolleyballer best wel wat gewend maar dit voelde alsof je speelde met 42 graden koorts."

Sportwethouder Jan Verbeek was één van de vierhonderd toeschouwers. Hij was blij dat de wedstrijd kon doorgaan. "We zijn enorm trots op ZVH. Hopelijk is het probleem nu voor de korte termijn opgelost."
"Misschien kan de temperatuur ook weer een beetje omlaag", zei Van der Wel. "In Swanla is er eens in de zoveel tijd een probleem en vorige week was het denk ik een combinatie van extreme omstandigheden. Het was vochtig weer en het was druk met toeschouwers."
De trainer gebruikte subtropisch Swanla niet als excuus voor het verlies tegen de jonge Nederlandse talenten. "Het zat er kennelijk niet in bij ons. We hoopten ze onder druk te zetten met een goede service. Dat lukte niet. Dat was hun verdienste of onze tekortkoming. We misten ook aanvalspower."

Van der Wel tilde zwaarder aan de doordeweekse zege bij SSS (2-3). Daardoor pakte ZVH snel zijn eerste punten. "Het zorgt meteen voor wat rust, want de komende weken spelen we tegen de twee titelkandidaten Lycurgus en Sliedrecht Sport. Die duels ga je anders in als je nul punten had gehad."
Honderd procent tevreden over de uitzege in Barneveld was Van der Wel echter niet. "We hebben één punt laten liggen. In de vierde set verspeelden we diverse matchpoints. Dat mag niet gebeuren."

Meer berichten