Logo hartvanzuidplas.nl
Bram van der Wouden: “Ik wil het pure ervaren.”
Bram van der Wouden: “Ik wil het pure ervaren.”

Duizenden kilometers bikkelen in de Sahara

  •   283 keer gelezen   Sport

MOTORSPORT
Zevenhuizen – Alsof meedoen aan de Africa Eco Rally al niet genoeg uitdaging is, doet Bram van der Wouden dat ook nog eens als 'kistrijder'. Twee weken lang leeft hij voor zijn motor, uit twee kisten met onderdelen. "Ik ben wel van het avontuur", aldus de 45-jarige Zevenhuizenaar.

Door Erik van Leeuwen

Vrijwel elke dag is hij in zijn eigen bedrijf in Waddinxveen aan het sleutelen aan zijn tweewieler. Maximaal 450 pk is het vermogen van zijn Sherco-motor. "Meer mag niet, dat zijn de regels", zegt Van der Wouden. "Er wordt streng op gecontroleerd."

Het was al tijden een droom om mee te doen aan de Dakar Rally. "Door de woestijn waar je dagenlang niemand tegenkomt. Het lijkt me fantastisch."

De Africa Eco Rally is de 'ouderwetse' Dakar Rally, die voorheen in het noordwestelijke deel van het Afrikaanse continent werd verreden. "De ASO, organisator van grote sportevenementen als de Tour de France en de Dakar Rally is op een gegeven moment uitgeweken naar Zuid-Amerika. De Africa Eco rally gaat nog over de klassieke route. Het is een andere organisatie, maar er wordt gereden door Marokko, Mauritanië en Senegal", legt Van der Wouden uit.

Op 5 januari is de start in Monaco. "Daar is de presentatie van alle teams", vervolgt hij. "Daarna wordt de oversteek gemaakt naar Marokko. Daar gaat het echt beginnen", zegt hij met een verlekkerd gezicht. "De finish is bij het beroemde Lac Rose in Senegal."
Twee weken leeft Van der Wouden op en onder zijn motor. "Er wordt overnacht in een bivak. Ik slaap in een tentje. Het enige waar voor gezorgd wordt is eten."
Voor de rest moet hij het 'maar uitzoeken'. Dat vooruitzicht is voor hem het avontuur. "Ik heb daar bewust voor gekozen. Ik had mezelf ook aan kunnen sluiten bij een fabrieksteam. Dan had ik een team van mecaniciens achter mij gehad dat na een etappe aan de motor kon sleutelen. Dat wil ik niet. Ik wil het pure ervaren."
Hij houdt er rekening mee dat hij aan weinig slaap toekomt. "Soms zal ik de hele nacht door moeten sleutelen."

De etappes die de motorcoureurs voor de kiezen krijgen zijn al pittig te noemen. Elke dag tussen vierhonderd en zeshonderd kilometer. Wegen in de woestijn zijn er niet. "Je krijgt een routekaart mee en daar moet je het mee doen."
Elke morgen mag hij onderdelen uitkiezen die in twee kisten meegaan naar het volgende eindpunt. Van der Wouden was als marathonschaatser al competitief en is dat ook als hij begin volgend jaar de Sahara intrekt. "Ik wil 'm uiteraard uitrijden, maar ik zal liegen als ik zeg dat ik niet naar het klassement kijk."

Meer berichten