Logo hartvanzuidplas.nl
Remco Langerveld maakte het eerste doelpunt. (archiefbeeld)
Remco Langerveld maakte het eerste doelpunt. (archiefbeeld)

Nieuwerkerk content met 'oerlelijke' overwinning

  •   keer gelezen   Sport

VOETBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel - Nieuwerkerk blijft in de slipstream van de top van de derde klasse C. De zege bij Leonidas was echter minder vanzelfsprekend dan vooraf gedacht (0-2). Trainer Ron Luijten bestempelde de triomf zelfs als 'oerlelijk'.

De oefenmeester zag zijn ploeg in Rotterdam de minste wedstrijd spelen van deze competitie. Volgens hem waren zijn spelers minder actief dan normaal. "Normaal gesproken nemen we altijd het initiatief, maar ik vond ons nu heel passief en afwachtend. Als we in een duel moesten komen, deden we dat niet en ook andersom gebeurde dat."

Luijten was van mening dat de doordeweekse wedstrijd tegen Capelle daarin ook een rol speelde. In die wedstrijd voor de Palace Casino Cup moest Nieuwerkerk pas na strafschoppen (1-1 na negentig minuten) het hoofd buigen. "Het is wel even een verschil of je tegen een hoofdklasser of tegen een ploeg uit de derde klasse speelt", zei hij. "Ik praat het niet goed, maar ik ben zelf ook voetballer geweest. Ik weet dat het na zo'n wedstrijd moeilijk is de knop om te zetten. De setting zaterdag was heel anders dan een paar dagen daarvoor tegen Capelle, waar je helemaal niets te verliezen hebt en slechts goed kan doen."

Geholpen door een rode kaart (twee keer geel) bij de thuisploeg vlak voor rust, speelde Nieuwerkerk tegen Leonidas de gehele tweede helft met een man meer. Maar zelfs die numerieke meerderheid gaf Nieuwerkerk niet de rust in het spel. Luijten: "We hebben wel geprobeerd meer druk te zetten en zijn met drie verdedigers in plaats van vier gaan spelen. Maar Leonidas bleef ondanks het mannetje minder ook gewoon druk houden. Het was voor ons ouderwets bikkelen. Als het voetballend niet gaat, moet het op die manier. De spelers beseften dat ook. Je speelt gewoon geen 26 goede wedstrijden."
Remco Langerveld brak de ban na rust (0-1), waarna de bezoekers nog lang in spanning zaten. Vlak voor tijd loodste eerstejaars senior Rick van der Kreke, die was ingevallen voor Langerveld, Nieuwerkerk definitief in veilige haven (0-2).

Sander Hoffmann maakte dat niet mee. De doelman was daarvoor al uitgevallen met een knieblessure. "Dat zag er vrij ernstig uit, laten we hopen dat het met de ernst meevalt", reageerde de geschrokken Luijten. Spierings verving de pechvogel onder de lat.

Nieuwerkerk mag nog stiekem een beetje hoop hebben op het winnen van de eerste periodetitel. Luijten: "We kijken er met een schuin oog naar. We hebben het in elk geval niet in eigen hand. Pas als volgende week Oud-Beijerland puntverlies lijdt en wijzelf winnen van FC IJsselmonde gaat dat spelen. Het is deze week nog geen issue."

Meer berichten